Lyxig vildmarksturism i glashus

Åtta personer från fyra världsdelar tillbringar natten i två glashus mitt i södra Östergötlands vildmark.

De bor i övernattningsstugor med glastak och glasvägg ut mot sjön och skogen. Bekvämt men ändå nära naturen.

De bor i övernattningsstugor med glastak och glasvägg ut mot sjön och skogen. Bekvämt men ändå nära naturen.

Foto: Sune Johansson

Boxholms kommun2019-09-16 19:30

I sina sängar kan de titta upp på stjärnhimlen genom glastaket och genom den lika genomskinliga fjärde väggen kan de titta ut mellan tallarna och se gryningen speglas i Tväsjöns vatten.

– Det är fantastiskt vackert, säger Glen Graham som rest från Kalifornien för att uppleva svensk natur.

– Det känns som att det här är ”the real Sweden”, säger Pauline Churchill, även hon amerikan.

Man skulle kunna kalla de åtta personerna för professionella turister för de är alla i resebranchen. Den fem dagar långa vildmarkssemestern i och kring Malexander är förspelet till en veckolång internationell kongress i Göteborg, anordnad av ATTA, Adventure Travel Trade Association.

Det är med andra ord branschfolk, researrangörer, journalister och företrädare för olika organisationer och företag runt om i världen. Andra kongressdeltagare har valt andra äventyr som upptakt till konferensen, paddling i skärgården, vandring på Omberg. Och det är inte bara vårt län som erbjuder äventyr. Ett stort antal femdagarspaket runt om i landet har satts ihop och erbjudits delegaterna, allt med temat hållbar naturturism.

–  Vi vill att gästerna ska få uppleva svensk natur med allt som finns här, vildmark, rena sjöar och mat som man kan hitta i skogen, säger Marianne Jordvi.

Hon driver hotellet Sommarhagen i Malexander tillsammans med maken Bengt-Göran, som är fullt upptagen med att få igång lägerelden nere vid sjökanten där deltagarna samlats, utom några som är på paddeltur i sjön.

­–  Och tystnaden, tillägger Marianne med emfas.

Fast så tyst är det inte, för stämningen är hög. En flaska vin har korkats upp, för de firar två av deltagarnas födelsedag. Och det blir nog svårt att infria uppmaningen jag får att ordna fram en älg för att fullborda bilden av den svenska naturen.

Marie Barbieri, engelska som bor i Adelaide, Australien, berättar att det enda vilda djur de sett hittills är en groda. Men det är bara andra dagen än så länge. Hon har varit tre gånger i Sverige tidigare och till och med haft en svensk pojkvän. Men då har det varit stadsbesök, Stockholm och Malmö.

Dagen innan kom de till Sommarhagen efter långa flygresor. Lite jetlaggade tog de på vandringskängorna på morgonen och vandrade på leder som Marianne och hennes anställda märkt ut. Även Östgötaleden snirklar sig fram mellan sjöar och bergknallar i området.

Förutom grodan, såg ni några varelser, till exempel människor?

– Inte en enda på två timmars vandring. Och inte ett enda hus. Fantastiskt, utbrister Glen Graham som bor i tättbefolkade Orange County i Kalifornien.

Det här är ju inte frågan om någon överlevnadskurs i skogen. Snarare ”glamping”, glamorös camping. Det är naturturism med en viss lägstastandard. Sköna sängar i glashusen, bad i badtunna, älgsafari. Egentligen var det meningen att de skulle skaffa fram maten själva till kvällen vid lägerelden, men Marianne och Bengt-Göran bistår med lite backup: potatis, abborrfilé, kantareller ­– och så lite vin.

­– Vi hade planerat att fiska, men vi tyckte det blåste lite för mycket på sjön, säger Glen och skrattar.

Men själva matlagningen får de i alla fall göra. Potatis bakas i foliepaket, abborrarna grillas och kantarellerna blir en sås. Några av kantarellerna har deltagarna plockat. 

Ingen av de åtta, förutom han och hustrun Marion, kände varandra innan så det får bli ett herrum och ett damrum när det är dags att lägga huvudet på kudden och stjärnskåda.

Glamping i vildmarken i södra Östergötland. Åtta personer från runt om i världen på väg till en turismkonferens passar på att njuta av svensk natur.
Glamping i vildmarken i södra Östergötland. Åtta personer från runt om i världen på väg till en turismkonferens passar på att njuta av svensk natur.
Naturturism i fokus

ATWS Adventure Travel World Summit, kongress inom naturturism som hålls vecka 38 i Göteborg med 750 delegater inom rese- och turismbranschen.

De har kunnat delta i ett inledande event. Förutom Sommarhagen i Malexander så är det "Woods & Water" på Omberg och "Do the North" i Sankt Annas skärgård som hållits i Östergötland. 

Syftet är, förutom att lyfta Sveriges position inom naturturism, även att driva på företags- och produktutveckling inom näringen, och att skapa nätverk inom branschen. 

Karta: Malexander
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!