Mats blev globetrotter och företagare i Spanien

Boxholmaren Mats Johansson bor i Spanien, driver företag och bor i en terrassvåning. Innan dess har han bland annat coachat flera innebandylandslag och varit pubägare i Lettland.

Mats Johansson besöker gärna sina släktingar i Boxholm. Han gillar även att åka på utlandssemestrar. Han har besökt cirka 70 länder.

Mats Johansson besöker gärna sina släktingar i Boxholm. Han gillar även att åka på utlandssemestrar. Han har besökt cirka 70 länder.

Foto: Privat

Boxholm2024-03-13 11:30

När Mats Johansson svarar i telefonen har han just haft ett telefonmöte med de anställda i sitt företag Impressiogroup AB som rekryterar personal till hotell och restauranger, främst i Sverige.

– Jag är operativ chef, vi har personal i Spanien och Sverige och rekryterar i ytterligare sex länder. Det är väldigt stor efterfrågan på personal, så företaget går bra.

Att Mats skulle bo i en våning med takterrass i Spanien och driva eget företag var inget han planerade när han bodde i Boxholm. 

undefined
Mats Johansson besöker gärna sina släktingar i Boxholm. Han gillar även att åka på utlandssemestrar. Han har besökt cirka 70 länder.
undefined
Djuphavsfiske är ett stort intresse för Mats Johansson och han besöker gärna olika länder för att testa fisket där. Kenya är ett favoritställe där Mats har varit flera gånger och dragit upp stora fiskar.

– Först bodde jag där tills jag var sju år, då mamma och jag flyttade. Sedan kom jag tillbaka när jag var 19 år. Jag behövde en nystart i livet och mina bröder bodde fortfarande kvar i Boxholm, så det kändes bra att flytta dit. 

När Mats kom hem till Boxholm fastnade han för innebandyn, en sport som i mångt och mycket kom att styra hans framtid. 

– Jag och en kompis startade upp Boxholms innebandyklubb och blev kvar som ledare i några år. 

Sedan coachade han Tranås IBK och därefter Linköpingslaget IBK Succé, där han tränade både dam- och herrlaget. 

Mats deltog flera gånger, som tränare för Succé och Boxholm, i turneringen Czech Open som arrangerades i Prag. Det var i samband med det som han fick frågan om att bli en av coacherna i det tjeckiska herrlandslaget i innebandy. Han tackade ja och var med och ledde laget när det var hemma-VM i Tjeckien 1998.

– Det var fantastiskt kul att få uppleva ett VM på hemmaplan, det var ett oerhört drag på läktarna! 

Har du fortfarande kontakt med spelarna i det laget? 

– Jag ska faktiskt boka en resa till Prag, där vi i laget ska träffas för att prata minnen och dricka några öl.

undefined
Lettlands damlandslag i innebandy är ett av de landslag som Mats har varit ledare för.

Under innebandy-VM i Tjeckien blev Mats värvad till Lettlands landslag. Han var coach för laget under VM i Sverige 1999 och har hunnit med att vara delaktig i både herr- och damlandslaget. 

Vad är det bästa med att coacha ett innebandylag?

– Det handlar mycket om detaljer och psykologi och jag älskar att jobba med det. 

När Mats år 2000 fick jobb som IT-systemadministratör i Riga flyttade han dit på heltid. 

– Det var även där och då jag började få frågor från svenska restaurangägare om jag kunde fixa personal till dem. Det var så jag startade upp mitt företag. 

undefined
Att äga pub var kul, men det innebar många sena kvällar, konstaterar Mats.
undefined
Mats Johansson har varit delägare i två pubar i Riga, Albert’s Pub och Donegan’s Pub.

I Riga lärde sig Mats det lettiska språket, fick vänner och gifte sig. Det var kompisarna som arbetade inom restaurangvärlden som fick honom att köpa en bar i Riga.

Han och en kompis ägde Albert's pub tillsammans och därefter Donegan's Pub.  

Var det som du trodde att vara pubägare?

– Nja, det blev ju hela mitt liv, man hinner inget annat. Det är väldigt mycket jobb och sena kvällar.

undefined
När dottern Angelina kom till världen sålde Mats sin del i sin pub i Riga. Nu bor familjen i Spanien och Mats berättar stolt att Angelina redan kan fyra olika språk. Bilden är tagen i Moskva.

Nattlivet började tära på Mats och när hans dotter Angelina kom till världen kände han att hon var mycket viktigare än att jobba kvällar och nätter. När Angelina skulle fylla sju år bestämde sig Mats för att det var dags att lämna Lettland. 

– Hon skulle börja skolan och jag var tveksam till skolorna i Lettland. Samtidigt hade jag tröttnat på mörkret och kylan, så det var dags för en flytt.

Och då blev det Spanien? 

– Ja, jag hade varit i Estepona flera gånger och trivdes där. Så jag tog med mig företaget som jag startat upp och en anställd och flyttade dit.

Angelina började först i en internationell skola men går nu i en spansk skola och har även en privatlärare. 

– Hon kan redan tala fyra språk, säger Mats med stolthet i rösten. 

undefined
Förra året reste Mats och hans flickvän Luliia till New York och besökte bland annat Brooklyn Bridge.

Han träffade sin nuvarande sambo i Spanien och paret trivs bra i Estepona. Mats har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige och Boxholm, även om han gärna besöker orten.

– Jag var i Boxholm senast i augusti när jag hälsade på Wille, min plastpappa. Då besökte vi Torpön och jag hann även med att fika på Smaskens café. 

Hänger du fortfarande med i vad som händer i Boxholm?

– Absolut! Jag är vän med många boxholmare på Facebook så där ser jag vad som händer, vilket är kul. 

Och det fortsätter att hända saker i Mats liv, det mesta handlar om att resa. Han har besökt cirka 70 länder och vill gärna besöka fler. 

Har du några resor inplanerade? 

– Förutom Prag så ska familjen åka till Georgien och åka skidor. Jag har även bokat en resa till USA för att se Markus Eriksson åka Indycar, så kan jag bocka av det på min bucketlist. 

Vad har du mer på din bucketlist?

– Att åka till Nya Zeeland! Min syster bor där nu så det passar bra att boka en resa dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!