Sökes: Ny ordförande till gammal förening

När Åtvids föreläsningsförening presenterar höstens program vädjar ordföranden sedan 25 år: "Jag vill väldigt gärna bli utbytt."

"Det är väldigt berikande. Jag har träffat så många intressanta människor genom åren", säger Anne-Marie Pettersson som är ordförande i Åtvidabergs föreläsningsförening sedan 1994 och nu vill lämna över uppdraget.

"Det är väldigt berikande. Jag har träffat så många intressanta människor genom åren", säger Anne-Marie Pettersson som är ordförande i Åtvidabergs föreläsningsförening sedan 1994 och nu vill lämna över uppdraget.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-13 10:00

Anne-Marie Pettersson valdes till ordförande redan 1994. Då hade hon suttit med i föreningens styrelse ett par år. 

– Jag fyller 79 år i december och tycker att det är på tiden att jag ska få bli utbytt, säger hon. 

Föreläsningsföreningen har en imponerande lång historia. Den startades 1892, som landets första föreläsningförening på landsbygden. 

Ordförandena har varit få till antalet.

– De har suttit länge allihop. Skoglar Axelsson som var ordförande före mig hade suttit nästintill lika länge som jag har gjort nu, men han hade också varit med i styrelsen sedan 40-talet. 

Anne-Marie Pettersson säger att hon gärna lämnar över ordförandeposten till någon yngre förmåga, men att det precis som i föreningslivet generellt inte står kandidater på kö. 

Uppdraget har gett Anne-Marie Pettersson många personliga möten med kända och mindre kända föreläsare. 

– Det har varit berikande att få träffa så många intressanta föreläsare, till exempel Herman Lindqvist och Christopher O´Regan. 

Om du får önska, vilka egenskaper bör din efterträdare ha? 

– Utåtriktad. Sen är det bra om man har ett stort kontaktnät.

Föreningen är aktiv med föresläsningsprogram och musikcaféer både vår och höst. 

Höstens program hålls i Kulturhuset (undantaget den första), följande datum kl 19. 

18 september : "Att lyckas mot alla odds". Laurentio Pettersson berättar om sin livsresa, från barnhem i Rumänien till tv-serier och modelluppdrag. Arrangeras med Åtvidabergs bibliotek och hålls på biblioteket.

2 oktober: "Antikviteter". Richard Tunér, aktuell i SVT:s "Det sitter i väggarna" tar åhörarna med på en resa bakom kulisserna på TV-inspelningar och berättar om världens dyraste möbel samt ett antal förfalskningar.

16 oktober: Musikcafé och allsång med Jukebox "Där EWK möter Hasse & Tage". På scenen Bruno Andersson, piano, Nils-Inge Jahnsson och Sune Lindgren, sång.

23 oktober: Vedic Art i samarbete med Åtvidabergs konstförening. Johannes Källman berättar om metoden som på ett kravlöst och lättillgängligt sätt främjar fritt skapande i kreativa processer. 

30 oktober: "Från Kopparvallen till kungliga slottet". Magnus Höjer berättar om minnen från sina 50 år som journalist. 

13 november. Naturfotografi. Landskapsfotograf Hans Strand som jobbar globalt visar sitt bildprogram "LAND" med vildmarksbilder från hela världen, från 1990 till 2019. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!