"Roligt att se hur allt fungerar"

När Alléskolans alla åttor samlas till trafikdag står säkerhet i centrum.

Krocksläden går i sju kilometer i timmen när den slår in i betongssuggan med Frida Enander i stolen.

Krocksläden går i sju kilometer i timmen när den slår in i betongssuggan med Frida Enander i stolen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-18 20:00

Under onsdagen har Alléskolans åttor trafikdag vid Bysjön. På plats är trafikpolisen, områdespolisen,  räddningstjänsten, ambulansen, NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande), Stångåbuss som kör kollektivtrafik och skolskjuts åt Östgötatrafiken samt kommunens hållbarhetsstrateger och klimat-och energirådgivare som har med sig elcyklar. 

– Det är bra, och roligt att se hur allt fungerar, säger Leo Karlsson i 8A som provar på räddningstjänstens utrustning för rökdykning och villigt testar hjärt- och lungräddning vid ambulansen. Han har bra fart på kompressionerna. 

– Vi lärde oss livräddning och hjärt- och lungräddning i sjuan. Man ska hålla samma tempo som i låten Stayin' Alive.

Lär du dig något idag? 

– Ja, det tycker jag. Vi ska testa att volta med en bil och lära mer om varför man ska ha bälten i bussen. Det brukar jag inte ha, men det är klart att jag ska ha det framöver. 

Busschaufförerna Conny Söderberg och Morgan Borinius från Stångåbuss påpekar för eleverna vikten av att använda just bälten i bussen och att se sig för när man ska kliva på och av. Men de har också ett budskap till de bilister som passerar. Många svischar förbi i för hög hastighet.

– Det tas för lite hänsyn till skolbussar. När de står och blinkar vid vägkanten ska man vara extra observant, säger de. 

Trafikdagen för Alléskolans åttor är återkommande och finns också med som ett av de medborgarlöften som polisen och kommunen tecknat. Nathalie Karpéus som är säkerhetsamordnare i kommunen förklarar varför man vänder sig till elever i åttan:

– I åttan står man inför att ta moppekort, man blir mer aktiv i trafiken och man får börja övningsköra vid 16. Det är bra att få in ett säkerhetstänk i trafiken och att få perspektiv på säkerhet.

Birger Karlsson, som tidigare drivit trafikskolor i Sörmland och Närke är engagerad inom NTF och har med sig en krocksläde. I den får eleverna testa hur det är att krocka vid sju km i timmen. 

– Då förstår man nyttan av att ha bältet på sig, säger han och skickar iväg Frida Enander i 8E.

Släden slår i en betongsugga med en hög smäll. Frida själv kastas framåt, men fångas upp av bältet. 

– Det var inte så otäckt, men jag kan tänka mig att det blir värre i högre hastigheter. 

Själva har hon alltid bältet på. Även när hon åker buss. 

– Det är många ungdomar som inte har det och som riskerar att skada både sig själv och andra.

30 kompressioner och två inblåsningar. Så ska hjärt- och lungräddning utföras. Rasmus Liljegren och Leo Karlsson får godkänt av ambulanssjuksköterskan Linda Jonsson.
30 kompressioner och två inblåsningar. Så ska hjärt- och lungräddning utföras. Rasmus Liljegren och Leo Karlsson får godkänt av ambulanssjuksköterskan Linda Jonsson.
Karta: Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!