"Reflektion och vila får det bli i januari"

Det får gärna regna, men vid rätt tillfälle och på rätt åker. Så är det när spannmålen ska tröskas på Herrsäters gård, som vi följer under året.

Skördetiden är den mest intensiva för Eric och Jan Karlsson på Herrsäters gård.

Skördetiden är den mest intensiva för Eric och Jan Karlsson på Herrsäters gård.

Foto: Johnny Gustavsson

Åtvidabergs kommun2019-09-07 10:00

Det ryker och dammar bakom skördetröskan nära Herrsäters gård. Eric Karlsson sitter i hytten, som är placerad över framhjulen. Där har han bra utsikt över skärbordet och himlen som är regntung. Hans liv styrs mycket av vädret och tröskverket hinner inte fylla tanken med säd innan regnet kommer. Det blir att åka hem och dricka kaffe. 

– Det går inte att tröska när det regnar. Spannmålen blir fuktig och det kletar ihop sig och fastnar i maskineriet, säger Eric.

Varefter som säden tröskas blir det halm kvar. Den ska också tas om hand till strö i djurens bås under vintern.

Förra sommaren var varm och torr men i år har nederbörden varit mera  normal enligt SMHI, även om april månad var torr. Gräset, som ska bli hö, har växt bättre, men det har varierat beroende på plats.

– På delar av våra marker ser det ut som en golfgreen, så kort är gräset. Nederbörden har varit väldigt lokal  i vår del av Östergötland och på betesmarkerna finns inget att äta. Det är stor skillnad bara någon mil bort, säger Eric.

– Vi behöver verkligen en åtminstone halvbra skörd till av gräs innan vintern för att klara oss.

Upp på kaffebordet klättrar plötsligt kattungen Randen. Den går förbi bullarna och fram till Jan Karlsson utan att knuffa omkull någon kopp, och hoppar upp i hans famn. Det ser tryggt ut trots att katten nyligen flyttat in från ladugården. 

– Förra året kom regnet i augusti och sen blev det en jättebra tredjeskörd av gräs. Eller kanske bara andraskörd på vissa ställen. Nu önskar vi att det händer igen, men det måste börja nu, för tåget går snart om det ska hinna växa innan hösten. Så en rejäl rotblöta behövs, men inte just här för vi måste kunna tröska och då ska det vara torrt säger, Jan Karlsson och skrattar.

– Vi har inte så stora krav.

Kaffet är urdrucket och molnen verkar dra bort igen, men spannmålstorken har passande nog gett upp. Dieselbrännaren måste bytas. 

– Vi måste laga den innan vi börjar tröska igen, särskilt nu efter att skörden blev lite fuktig. Det räcker inte med att blåsa på kall luft. Det ska vara het luft under en kort tid. Men det är ju inte konstigt att den går sönder nu,  på vintern används den ju inte, säger Jan.

Vad händer på gården när skörden är klar?

– Då ska vi plöja, harva och så vete igen på drygt 30 ha. Plöja brukar gå bra även om det regnar men harva går inte. Då klibbar det fast jord och lera på däcken så de ser ut som stora ballonger. Lika illa blir det när man sår och det är blött. Dessutom blir det inte vackert på vägarna man kör hem på

Förra hösten var ju rätt blöt, hur gick det då?

– Vi hade tur, det var en söndag när det var torrt nog. Då körde vi hela dagen och fick ner allt vi ville i jorden. Efter det kom det mer regn och vi hade fått så på våren istället. Våra jordar är inte bra för det, det är höstsådd som ger avkastning. Det är olika sorter och höstvetet är den största spannmålsgrödan i Sverige, den trivs på leran här. Det gör inte vårvetet, men havre gör det. Tyvärr gillar grisarna också havre, säger Jan.

Vad händer mer under hösten?

– Bondens marknad har börjat nu. Vi är verkligen i våra högsäsong. Det är marknader varje helg fram till jul. Nu är det bara arbete som gäller. Vi har inte tid för annat.  Reflektion och vila får det bli i januari. Sen så är ju arbetet i ladugården inte väderberoende. Korna ska ha sitt året om, varje dag är sig lik där, säger Eric Karlsson.

Spannmålstorken  är trasig  när den behövs som mest. Det är brännaren som måste bytas . Eric och farsan Jan Karlsson hjälps åt. Torken måste igång.
Spannmålstorken är trasig när den behövs som mest. Det är brännaren som måste bytas . Eric och farsan Jan Karlsson hjälps åt. Torken måste igång.
Torkning av spannmål

Spannmål som är avsedd för människor betraktas numera som livsmedel redan från platsen där de skördas tills de når konsumenten. Råvarornas kvalitet är viktig för folkhälsan. För att förhindra att mögelsvampar växer till sig hos jordbrukaren måste man ha koll på vattenhalten i skörden. Den bör under torkningen sänkas till ca 14 %.

Karta: Herrsäter gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!