Många med i jobbet med ny vision

I arbetet med vision 2030 har kommunen bjudit in invånare till dialog, men också tagit hjälp av ett konsult- och analysföretag.

Åtvidabergs kommun uppdaterar vision 2020 och siktar framåt med en ny, vision 2030.

Åtvidabergs kommun uppdaterar vision 2020 och siktar framåt med en ny, vision 2030.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-10 14:30

Redan 2016 gav politiken i uppdrag till kommunledningsförvaltningen att uppdatera den nuvarande visionen. Kommundirektör Robert Bredberg tog året därpå hjälp av företaget Kairos Future, som genom två rapporter tog fram en omvärldsanalys. 

Kairos Future blickade framåt och slog fast att Åtvidaberg kommer att ha en stark roll framåt som boendekommun till Linköping och Norrköping. Kopplingen till regionen blir allt viktigare och kommunen ser sin roll i det regionala sammanhanget för att kunna lyfta sina fördelar som boendekommun.

Till omvärldsanalysen har lagts en webbenkät till invånare och åtskilliga dialoger. Tjänstemän inom kommunen har träffat föreningsliv, näringsliv, ungdomar i skolornas elevråd och företrädare för de strategiska grupperna i Falerum, Grebo, Hannäs och Björsäter. 

Dialogerna gav svar om vad som överlag ansågs viktigt för kommunen på sikt. Några exempel: trygghet, småskalighet, kommunikationer till framförallt Linköping, naturvärden, möjlighet till olika typer av boenden, lokal handlingkraft och företagande, äldreomsorg och hemtjänst med bra kvalité och perspektiv på barn och unga och deras intressen.

– När man gör en vision för en kommun, med en så diversifierad verksamhet så är man inte ute efter en produkt. Syftet är att återspegla den viljeriktning politikerna ser efter att ha kommunicerat med många, säger Robert Bredberg som lett visionsarbetet.

Kommundirektör Robert Bredberg har lett arbetet att ta fram vision 2030, en uppdatering av vision 2020.
Kommundirektör Robert Bredberg har lett arbetet att ta fram vision 2030, en uppdatering av vision 2020.
Karta: Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!