Knapp majoritet för skattehöjning nästa år

Nu är det klubbat: kommunalskatten höjs med 44 öre nästa år. Beslutet var inte enigt, 19 ledamöter röstade för och 15 emot.

Fullmäktige klubbade ny skattesats för 2020 och höjer därmed kommunalskatten med 44 öre nästa år.

Fullmäktige klubbade ny skattesats för 2020 och höjer därmed kommunalskatten med 44 öre nästa år.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-27 19:30

Den sittande majoriteten (S+C+V+L) flaggade i september för en kommande skattehöjning. I oktober preciserade kommunalråden Thomas Lidberg (S) och Joakim Magnusson (C) med hur mycket:

–  44 öre och en utdebitering på 22:39 kronor. Det ger 10,7 miljoner kronor mer i intäkt nästa år, sa Lidberg. 

Förslaget landade inte väl hos oppositionen. M och SD skickade tillsammans med KD tillbaka skattehöjningen när den skulle beslutas i fullmäktige i förra månaden. 

Men återremissen gav inte önskad effekt, konstaterade Jan Svensson (SD) när frågan om beskattning för 2020 under onsdagen åter låg på fullmäktiges bord.

– Vi gav majoriteten möjlighet att genom återremiss av skattesatsen ta sig en rejäl fundering på om det verkligen är rätt väg att gå med en skattehöjning, sa Svensson och yrkade avslag på den föreslagna höjningen. 

Han hade dessförinnan gett exempel på att en tvåbarnsfamilj från Linköping genom ökat skatteuttag skulle förlora ekonomiskt på att flytta över kommungränsen, konkret till kommunens exploateringsområde Grebo Norrby. 

Tommy Aarna (M) motsatte sig en skattehöjning och menade att den inte alls kommer att gå till ökad välfärd. 

–  Den kommer att gå till det hål majoriteten urholkat i kommunens ekonomi i år, sa Aarna och uppehöll sig vid de stora underskott som vård- och omsorgsförvaltningen kommer att redovisa för 2019. 

Även Thomas Lidberg uppehöll sig vid underskotten och gav exempel på att vård- och omsorgsförvaltningen arbetar med åtgärder och effektiviseringar, men att placeringar och tjänsteköp drar ner ekonomin.

Lidberg riktade sig mot Aarna, som tidigare markerat att kommunen sticker ut i jämförelser med andra kommuner. Aarna har bland annat studerat sajten Kolada med jämförelser och nyckeltal från landets kommuner.

– Vi ser också till verkligheten. Vi kan inte bara leva genom Kolada, sa Lidberg. 

Joakim Magnusson  (C) pekade på att Åtvidaberg med 44 öre i skattehöjning kommer att placera sig som nummer nio av 13 kommuner i länet sett till skattesatsen. Han manade samtidigt till försiktighet gällande jämförelser. 

–  Vi har olika förutsättningar i länet och riket. 

MP gav sitt stöd till majoritetens förslag om ny skattesats, medan KD motsatte sig densamma. 

Frågan fick avgöras med votering. Med en ledamot kort fick majoriteten 19 röster för en höjning. Oppositionen fick 15 röster mot skattehöjning och reserverade sig mot beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!