Industrivarvsrunda väckte fotbollsminnen

Under helgen åkte östgötar till Åtvidaberg för att få en rundvandring på Kopparvallen. Rundvandringen var en del av Östgötadagarnas industriarvsrunda.

Kjell och Lars-Göran Yngvesson, Thomas Winberg, Roy Andersson och Anna-Lena Ericsson.

Kjell och Lars-Göran Yngvesson, Thomas Winberg, Roy Andersson och Anna-Lena Ericsson.

Foto: Erika Landt

Åtvidabergs kommun2019-09-08 20:26

Industriarvsrundan skedde i samband med Östgötadagarna och pågick både under lördagen och söndagen, där Brukskultur Åtvidaberg visade för besökarna varför fotbollen är en del av Åtvidabergs industriarv. Enligt Roy Andersson, på Brukskultur Åtvidaberg, är fotbollen i kommunen en del av arvet på grund av att Åtvidabergs industrier var så pass involverade i fotbollen under 1900-talet. 

– Det är typiskt för de svenska bruksorterna att man satsar på lagidrott för att det skapar en laganda i samhället. Man får en känsla av företagets betydelse för orten, säger Roy Andersson.

Åtvidaberg har under helgen möts av besökare från bland annat Linköping, Norrköping och Katrineholm enligt Roy Andersson. Rundvandringen startade på ena sidan Kopparvallen med historier från år 1907, då Åtvidabergs Fotbollsförening bildades, för att sedan avslutas vid östra entrén och den nutida fotbollen. Andersson säger att Kopparvallen är som ett landmärke för Åtvidaberg, och är en välkänd arena runt om i landet. 

– Jag tror att många tycker det är en charmig arena, säger han och pekar på vyn man får från arenans läktare.

Under rundvandringen diskuterades det bland annat fotbollslagets upp- och nedgångar genom historien, lagmedlemmar och vikten av fotbollen för kommunens invånare genom åren. 

– Den är väldigt viktig, man har satsat på fotbollen sedan 30-talet. Det är en angelägenhet för många, säger Andersson.

Det var inte enbart Roy Andersson som hade ordet under industriarvsrundan, utan deltagarna passade även på att dela med sig av sina personliga minnen och upplevelser kring fotbollslaget. På söndagen var det fyra besökare på plats, Kjell och Lars-Göran Yngvesson, Thomas Winberg och Anna-Lena Ericsson, som alla hade en koppling till Åtvidaberg. 

– Det här med att guida fotboll, det är så många som kan och vet så mycket om just fotboll. Det blir oftast den typen av diskussioner. Jag tror att det är roligt för folk att få träffas och prata fotboll, säger Roy Andersson.

Rundvandringen bjöd inte enbart på historia, utan Roy Andersson pratade även om hur det ser ut för fotbollslaget i dag. Han menar att laget genom åren sett sina djupa svackor, men att de alltid kommit tillbaka på topp. Något han tror på även i dagens läge. 

Deltagarna fick lära sig om fotbollslagets historia genom åren.
Deltagarna fick lära sig om fotbollslagets historia genom åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!