Här är kommunens fyra nya "ledord"

Framåtandan är kvar när kommunen tar sikte mot en ny vision. Den får sällskap av hållbar utveckling och lokal handlingskraft.

Åtvidabergs kommun ska få en ny vision. Majoriteten har lagt fram ett förslag som går vidare till fullmäktige för antagande.

Åtvidabergs kommun ska få en ny vision. Majoriteten har lagt fram ett förslag som går vidare till fullmäktige för antagande.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-10 14:30

– En vision är en vision, en viljeriktning, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S):

Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) fyller i: 

–  Vi lägger en vision om det samhälle vi vill vara i 2030. Som politiker är vi med och formar samhället dit. 

Idag har Åtvidabergs kommun en vision som gäller fram till 2020. Den sammanfattas av framåtanda och genomsyras av mod, helhetssyn och långsiktighet. 

Majoriteten (S+C+V+L) behåller dessa ledord i sitt förslag till ny vision för 2030 och lägger till framgångsfaktorer som skiljer sig från de tidigare.

De tidigare framgångsfaktorerna Stolthet och gemensamt ansvar, Bra vardagsliv och trygghet, Ekonomi och hållbarhet samt näringsliv, byts mot fyra nya. Ett axplock av vad de innehåller finns under varje faktor:

• Lev och upplev: En kommun för olika typer av livsstilar och boenden. Med invånare och kärnverksamheter i fokus drivs samhället långsiktigt mot en hållbar utveckling som ger nuvarande och framtida medborgare livskvalité genom livet.

• Trygg och robust: Åtvidaberg ska vara en av landets tryggaste kommuner. Samhället ska vara öppet och välkomnande med jämlik hälsa, mångfald och jämställdhet. Samhällsplaneringen ska vara hållbar. Biologisk mångfald och tätortsnära natur värnas. 

• Innovation och lokal handlingskraft: Åtvidaberg ska vara en del av ett resurseffektivt och klimatsmart samhälle. Cirkulär ekonomi prioriteras och leder till ekonomiska, sociala och miljömässiga vinster. Näringsliv och kommun testar innovativa lösningar. 

• Utveckling och livslångt lärande: Barn och unga ska få chans att utvecklas där det finns inspiration och möjlighet till livslångt lärande. Skola, universitet och näringsliv samverkar. Det finns en insikt i att samverkan och olika infallsvinklar leder till något bättre för alla delar av samhället.

Thomas Lidberg uppger att han är nöjd med det förslag som majoriteten skickar vidare till fullmäktige.

–  Texten är övergripande och kan inte vara mera konkret, eftersom en kommun är spretig med många olika verksamheter.  Vi kan komplettera och bryta ner visionen i delar under resans gång, säger han. 

Några favoriter? 

– Jag gillar allt, men fastnar som ordförande i barn- och utbildningsutskottet naturligt i livslångt lärande. Sen gillar jag att hela visionen genomsyras av hållbarhet, säger Joakim Magnusson. 

Karta: Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!