Efter asbestlarmet: Nya prover analyserade

Nu blåser kommundirektör Robert Bredberg faran över efter fredagens asbestlarm i ett av kommunhusen.

Efter att byggskivor innanför tilläggsisoleringen visat sig innehålla asbest stoppar kommunen nu tillfälligt arbetet att byta fönster och fasad på de två senast byggda kommunhusen.

Efter att byggskivor innanför tilläggsisoleringen visat sig innehålla asbest stoppar kommunen nu tillfälligt arbetet att byta fönster och fasad på de två senast byggda kommunhusen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-25 15:46

Under fredagen utrymdes de två senast bygga kommunhusen. 

I samband med byte av fasad och fönster hade kommunens fastighetsförvaltning reagerat på byggskivor innanför tilläggsisoleringen. Misstankar om att de innehöll asbest väcktes och visade sig, efter materialprov, stämma.

– När vi fick svaren utrymde vi. Det var en försiktighetsåtgärd och omtanke om personalen, säger Robert Bredberg.

Uppemot ett 70-tal anställda har berörts av utrymningen och har fått arbeta i andra lokaler; som Facetten, biblioteket, Kopparsvanen och gamla kommunhuset. Under fredagen togs prover i inomhusluften.

– Vi fick svar idag, säger Bredberg under måndagen och meddelar att analysen inte visade förekomst av asbest, däremot byggdamm.

– Vi ska städa bort dammet och öppnar kommunhuset igen. Det är normal aktivitet från och med tisdag.

Fortfarande återstår flera frågor, bland annat ansvarsfrågor om varför byggskivorna inte upptäckts tidigare. Kommunen har anmält sig själv till arbetsmiljöverket samt polisen, som får utreda eventuellt arbetsmiljöbrott.

Kommunen har också tillfälligt stoppat renoveringsarbetet. Kommunens entreprenör, Mannes Bygg AB vill inte svara på några frågor.

– Vi vill inte kommentera alls. Vi håller det internt, säger Markus Alfredsson på Mannes Bygg.

Kommunen har kopplat in sin företagshälsovård, Previa och kommer att hantera eventuell oro, även om ingen asbest i luften påvisats.

– Gemensamt med facket ska vi lyssna in om det finns oro och vi kan ta in Previa för att infomera mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!