De vill bygga hyresrätter i centrum

Två fyrvåningshus med vardera 25 lägenheter planeras att byggas på Oxtorgsgatan i Åtvidabergs centrum.

Här på Oxtorgsgatan mellan riksväg 35 och Stortorget planeras för två huskroppar med vardera 25 lägenheter.

Här på Oxtorgsgatan mellan riksväg 35 och Stortorget planeras för två huskroppar med vardera 25 lägenheter.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-18 07:00

– Vi är i ett mycket tidigt skede, säger Jesper Karlsmyr, vd i Projekthus i Sverige AB. 

Bolaget är ungt och har, enligt Karlsmyr hittills byggt radhus och villor i Stockholm och Mälardalen. För tillfället genomförs ett radhusprojekt i Enköping. Framåt satsar Projekthus på ytterligare byggnation. 

– Vi har tittat på orter som ligger ganska nära större städer,  gärna med universitet eller högskola.Vi vill också att orten ska ha befolkningsutveckling och behov av bostäder, säger Jesper Karlsmyr som efter intressekontroll gått vidare med sina planer.

Åtvidabergs kommun äger den aktuella tomtmarken på Oxtorgsgatan och har haft avtal med en annan intressent, Kvartilen Fastigheter AB. Avtalet med Kvartilen, som driver bostadsrättsprojektet vid Bysjöstrand,  upphörde i mars och tomterna annonserades ut på nytt. 

Rikard Jakberg, vd i Kvartilen förklarar att bolaget inte nådde en rimlig finansieringsmodell utifrån ett koncept med kooperativa hyresrätter.

– Vi fick inte med oss bankerna, säger han.

Kommunstyrelsen har nu istället markanvisat de två tomterna på Oxtorgsgatan till Projekthus i Sverige AB, som vill erbjuda hyresrätter till en rimlig hyresnivå. 

– Det ska vara billig hyra. En grundförutsättning för våra kalkyler är att vi får statligt investeringsstöd beviljat, säger Karlsmyr.

Investeringsstödet gäller för hyresbostäder och bostäder för studenter. Det stoppades vid årsskiftet när riksdagen beslutade om budgeten för året, men kommer nu genom nya beslut tillbaka.

– Vår plan är att söka stödet. Med det förbinder man sig till att hålla en viss hyresnivå under 15 års tid. 

Kommunstyrelsen släpper tomterna för knappt 1,2 miljoner kronor respektive knappt en miljon, tillsammans närmare 2,2 miljoner kronor. Men någon egentlig vinst räknar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) inte med. Delar av marken är förorenad och ska saneras.

– Det blir kommunen som får ta kostnaden för sanering. Det kan bli noll kronor i intäkt på projektet. Vinsten blir istället att vi får bostäder och att vi kan få ökad inflyttning till Åtvidaberg. 

Jesper Karlsmyr berättar om grundtankarna kring Oxtorgsgatan: 

– Planen är två fyrvåningshus med träfasad efter kommunens önskemål. Vi räknar med 25 lägenheter per hus och tänker oss lägenheter från ettor till treor. Tanken är att vi börjar med en av tomterna och när marknaden är redo tar nästa hus.

Karta: Oxtorgsgatan Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!