De tar över klassiska konditoriet

Klassiska Sandelius får ny ägare. Gyllen Linds bageri i Linköping tar över och kommer att skylta om på Stortorget i Åtvidaberg.

Magnus Olsson och Markus Larsson som driver Linds bageri i Linköping tar över Sandelius i Åtvidaberg. "Vi satsar långsiktigt", säger Magnus Olsson.

Magnus Olsson och Markus Larsson som driver Linds bageri i Linköping tar över Sandelius i Åtvidaberg. "Vi satsar långsiktigt", säger Magnus Olsson.

Foto: Privat

Åtvidabergs kommun2019-09-06 16:00

– Vi kommer att ta ner skylten, men hoppas på ett eller annat sätt kunna bevara den. Drömmen vore att få upp den inne i serveringen. Vi hoppas att det går att genomföra, säger Magnus Olsson, som tillsammans med Markus Larsson driver Gyllen Linds bageri i Linköping. 

Ägarduon har i snart 15 år drivit bageri- och konditoriverksamhet i Linköping. Med åren har verksamheten vuxit och omfattar idag ett huvudbageri i Hackefors, Cafe Gyllen vid Lilla torget, Linds konditori på Stora torget, konditori i Ryd och två enheter på US i Linköping. 

– Vi tittade faktiskt på Sandelius för drygt ett och ett halvt år sedan när Krister Söderqvist ville sälja. Men vi har haft en strategi att inte växa utanför Linköping. Det var det vi intalade oss då, säger Magnus Olsson. 

Från den 1 oktober blir det andra bullar. 

– Vi har redan kunder i Åtvidaberg och kör i princip en varubil om dagen. Tidsmässigt har vi lika nära till Åtvidaberg som till Ryd, så det blev så här.

Förvärvet presenterades på sociala medier under torsdagskvällen. Under fredag förmiddag hade ett inlägg på Facebook fått närmare 1500 gillanden. Gensvaret överträffar alla förväntningar.

– Vi är överrumplade över engagemanget. Vi förstår att det finns förväntningar. Det är roligt, men också utmanande.

En utmaning är att se över produktionen. Det fullt utrustade bageriet i Åtvidaberg ska användas även i fortsättningen, men utbudet kommer att kompletteras med produkter från Linköping.

– Det krävs stordriftsfördelar för att få bagerier på mindre orter att fungera. 

En annan utmaning är skylten, som fått kultstatus. Den är lika gammal som konditoriet som fick namn efter sin förste konditor. Bertil Sandelius öppnade konditoriet 1950 och drev det i 50 år. 

Magnus Olsson säger att han är medveten om det anrika namnet och att det historiska arvet ska förvaltas, med gamla bilder och förhoppningsvis neonskylten i serveringen. Samtidigt ska Gyllen Linds i Linköping gå mot ett mera sammanhållet varumärke, Linds bageri. 

– Arbetsnamnet nu är Linds Åtvidaberg. 

Med förvärvet lämnar Tommy och Madelene Ekman Sandelius. De tog över efter Krister Söderqvist i början av 2018, men meddelade under sommaren att de på grund av hälsoskäl inte orkar driva verksamheten vidare. 

Personalen är informerad och kommer, med undantag av ägarfamiljen Ekman att erbjudas arbete i  Linds Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!