De gamla bilderna väckte idén till en bok

"Det var som om de vinkade till mig". Så berättar Camilla Smedberg om bilden som fick henne att skriva om torp och hem inom Baroniet Adelswärd.

Camilla Smedberg och Gustaf Adelswärd med det gemensamma bokprojektet "Från Adelsnäs till Österby- torp och hem inom Baroniet Adelswärd".

Camilla Smedberg och Gustaf Adelswärd med det gemensamma bokprojektet "Från Adelsnäs till Österby- torp och hem inom Baroniet Adelswärd".

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-20 11:00

Vi går tillbaka till 2014. Camilla Smedberg, som är utbildad i historia och vid sidan av jobbet som ceremonimästare vid universitet i Linköping, bland annat verkar som frilansande skribent, var på Adelsnäs för att intervjua Gustaf Adelswärd. 

Det blev ett möte som ledde vidare till biblioteket på Adelsnäs och fyra vackert läderinbundna fotoalbum med bilder från framförallt 1928. 

Johan E Thorin, verksam fotograf i Åtvidaberg vid den tiden, hade förevigat torp och gårdar under Baroniet. Louise Adelswärd fick sedan albumen i 50-årspresent. 

– Det var bilder från fideikommisset, ofta på familjer klädda i sina finaste kläder och med sina hästar och kor framför torpen, berättar Camilla Smedberg. 

Hon sökte efter sina egna anfäder, efter sin gammelmorfar och gammelmormor, Gerhard och Elsa Johansson på Lilla Snatra. 

– Det dök upp en bild på Snatra, men utan människor, berättar Camilla Smedberg och uttrycker den besvikelse hon kände i stunden. 

Några sidor bort kom bilden, den på Gerhard, Elsa och mormor Gunvor utanför Snatra. 

– Det var som om de vinkade till mig. Jag blev helt tagen. 


Hon delade ögonblicket med Gustaf och Johan Adelswärd som också var med vid bläddrandet. 

– Jag blev själv väldigt tagen av stunden, men också av Camillas breda intresse. Hon är både nyfiken och kunnig. Det ledde till att jag tänkte att fler skulle kunna ta del av bilderna, säger Gustaf Adelswärd. 

Det blev en samling berättelser om torp och människor, både dåtida och nutida, som publicerades under kontot ""Baroniet Adelswärds fotoalbum" på sociala medier. Med över 2000 följare väcktes en annan tanke:

– Jag fick idén om att göra en bok av berättelserna. De angår så många, säger Gustaf Adelswärd. 

Ett nytt kapitel lades till, familjen Adelswärds hem Adelsnäs och de generationer som bott där under det stora husets 100 år.

Camilla Smedberg bottnar sina berättelser i olika arkiv och brev, men har också gjort intervjuer med omkring 120 personer. 

–  Det mesta bygger på fakta, men jag har också tagit mig vissa rättigheter och lagt till känslor och stämningar. Berättelserna är skönlitterära. 

34 av de över 100 torp som genom historien hört till Adelsnäs finns med i boken, liksom Adelsnäs. Till dessa finns Johan E Thorins bilder i svart/vitt och på framsidan Camilla Smedbergs anfäder i Snarta.

Boksläpp sker lördagen den 14 december på Åtvidabergs bibliotek. 

Camilla Smedberg som nyss utsetts till årets kulturstipendiat (delat med Roy Andersson) släpper inom kort en bok om hus, hem och människor.
Camilla Smedberg som nyss utsetts till årets kulturstipendiat (delat med Roy Andersson) släpper inom kort en bok om hus, hem och människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!