Björsäters kyrka återinvigd efter renovering

På söndagen öppnades Björsäters kyrka igen efter ett års renovering.

Domprosten Peter Lundberg gör sig redo innan alla kommer in.

Domprosten Peter Lundberg gör sig redo innan alla kommer in.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Björsäter2019-11-24 20:54

Många fick närvara vid återinvigningen av Björsäters kyrka. Alla gudstjänster i Åtvids församling var sammanlysta till Björsäter och kyrkan var helt fullsatt. På plats fanns också Agne Svanström, kyrkopolitiker som av församlingen hade utsetts till projektledare för ombyggnationen.

– Det tog elva månader att renovera kyrkan, det var mycket jobb. Väggarna målades 17 gånger och taket hela 21 gånger. Det sattes ny el-värme och belysningen förbättrades. Kyrkklockorna kan man nu höra mycket bättre – i högtalarna. Och kyrkan har också fått både en ny åskledare och ny golvmatta,  berättade Agne Svanström.

Alla bänkar har också målats om och de luktar fortafarande färg. Till och med känns det som om de ännu inte har torkat helt och hållet.

– Det tar ett år innan bänkarna torkas och slutar lukta färg, förklarar Agne Svanström.

Kyrkan har renoverats invändigt och det mesta har "fräschats upp". Men inte de stora målningarna av Per Hörberg som finns på var sin sida av altaret. De ska vara exakt lika gamla som kyrkan själv, cirka 219 år, eftersom Per Hörberg målade bilderna direkt på plats när kyrkan byggdes. Målningarna ser fortfarande ut som från början utom att ha blivit mörkare med åren. Nu syns de däremot mycket bättre efter att kyrkans väggar har blivit ljusare.

– Det är många som är glada.  Nu kan de döpa sina barn, många i församlingen har väntat med det tills kyrkan öppnar igen, säger kaplan Christina Nilsson.

Men folk har inte bara väntat på kyrkans nyöppning för att döpa barn.

– Jag känner också flera som säger sig ha väntat med att gifta sig. Nu kan det bli flera bröllop, säger Inga-Kari Björner, kyrkovärd, som gillar kyrkans nyrenoverade utseende.

Efter söndagens festmässa, som hölls av domprosten Peter Lundberg, serverades lunch i församlingshem. I hemmets lokaler har det hållits gudstjänster medan kyrkan har renoverats och det har fungerat väl, enligt både Christina Nilsson och Inga-Kari Björner. Men nu är ordningen återställd.

– Det har blivit fräscht och fint. Det känns bra att kyrkan är i gång igen. Nu kan det bli dop och bröllop igen, och inte minst för begravningars skull, säger Samuel Näslund som är på plats med sina tre döttrar 8, 5 och 2 år gamla.

Kyrkans fräscha nya utseende gillades av alla som vi har pratat med. Men det fanns också några önskemål i församlingen som inte blev uppfyllda, som att belysa kyrkan utifrån med ljuskastare och att slipa hela golvet. Renoveringen kostade sex miljoner kronor.

Björsäters kyrkokör sjöng på söndagens festmässa i Björsäters kyrka. På bilden Reine Eriksson, gitarr och Christina Renholm, piano.
Björsäters kyrkokör sjöng på söndagens festmässa i Björsäters kyrka. På bilden Reine Eriksson, gitarr och Christina Renholm, piano.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!