Tv-profilen in på maktlista: "Är bara mig själv"

Hans Wincent, hovslagaren från Rumma som blivit rikskänd som Farmen-Wincent, klättrar in på maktbarometern – en lista över landets mäktigaste på bland annat Facebook.

Hans Wincent klättrar in på maktbarometerns plats nummer 63 som landets mäktigaste på Facebook. Han är aktiv på sociala medier och delar roliga saker, som egna snapsvisor och ren förströelse. "Jag tror att folk gillar att jag är mig själv, att jag är okonstlad och inte gör mig till", säger han.

Hans Wincent klättrar in på maktbarometerns plats nummer 63 som landets mäktigaste på Facebook. Han är aktiv på sociala medier och delar roliga saker, som egna snapsvisor och ren förströelse. "Jag tror att folk gillar att jag är mig själv, att jag är okonstlad och inte gör mig till", säger han.

Foto: Privat

Åtvidaberg2023-12-15 09:15

– Roligt. Och helt otroligt, säger Hans Wincent som i år tar sig in på maktbarometerns topp-200-lista över Sveriges mäktigaste på Facebook. 

Han går in på plats nummer 63, en klättring med 148 platser jämfört med förra året. Närmast på listan har han Kungahuset, SVT Nyheter och Björn Ranelid. 

– Tja, det kanske finns några likheter med Ranelid. Vi tycker båda om ord, men använder språket i olika form. Jag skriver ju snapsvisor, säger Hans Wincent.

undefined
Hans Wincent blev Farmen-Wincent när han fick rollen som mentor i TV4:s Farmen. Hemma i Rumma har han och hustrun Ann-Sophie Wincent en egen gård med vackra nordsvenska hästar.

Bakom maktbarometern står Medieakademin som baserar listan på antalet kommentarer, reaktioner och delningar. 

– Jag har ganska aktiva följare. De gillar, kommenterar och delar mina inlägg. Jag delar bara roliga grejer, aldrig politik. Det är lite konstigt vad som går bäst. Nyligen var det ett klipp när jag och min fru Ann-Sophie åkte pulka. 

Har du blivit mer aktiv under det senaste året? 

– Nej, jag tror inte det. Men jag har fått fler följare. 

En förklaring till det tror han är lanseringen av ett eget brännvin för precis ett år sedan. 

Medieakademin släppte sin maktbarometer redan i oktober, men det är först nu Hans Wincent upptäckt sin placering. 

Har du hunnit fira det? 

– Nej, men jag tänkte på det när jag var i stallet häromdagen. Jag kände mig inte så mäktig när jag stod och mockade hästskit. 

Hans Wincent skrattar. Han är en jordnära person. Han skor hästar, tar hand om sin och hustrun Ann-Sophie Wincents gård i Rumma med hästar, får och katter. Och Grålle, den gamla traktorn som flera somrar rullat in på TV4:s långkörare "Farmen".

undefined
Hans Wincent tillsammans med programledaren Anna Brolin. Den sjunde januari drar nästa säsongen av Farmen igång.

Kändisskapet kom 2017 när han tog över rollen som mentor i Farmen. Lite lagom bestämd delar han ut och bedömer uppdrag. Snart syns han i sin sjunde säsong som Wincent, i rutig skjorta och rött skägg.

– Det drar igång den 7 januari. För egen del har jag fått göra lite nytt i år och tar lite mer plats. 

Har ditt uppdrag i Farmen förändrat livet? 

– Ja. Jag är fortfarande hovslagare, men jag gör mer. Jag har tagit fram mitt eget brännvin och har en egen webshop. Jag har startat ett företag till. Jag föreläser och underhåller. Och så håller jag på att ta fram en egen skäggprodukt. Jag har också varit med och spelat in två kortfilmer i år.

Du är den ende på maktbarometerns Facebooklista som bor i Åtvidaberg. Gör det dig till Åtvids mäktigaste? 

– Nej, men det var kul att en bild jag delade nyligen efter ett möte med kommunen och Näringslivscentrum fick stort genomslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!