Eventbolag vill arrangera en ny stor musikfestival

Uppemot 30 000 besökare på Himmelstalundsfältet i Norrköping. Artistnamn som Icona Pop, GES och Swedish House Mafia. Så står det i arrangörens ansökningar till kommunen om en ny musikfestival i juni nästa år.

Så här såg det ut när O-ringen kom till Himmelstalundsfältet för ett antal år sedan. Orienteringsfest då. Musikfest nästa år?

Så här såg det ut när O-ringen kom till Himmelstalundsfältet för ett antal år sedan. Orienteringsfest då. Musikfest nästa år?

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-11-28 18:52

I en ansökan inskickad till samhällsplaneringsnämnden anger sökande att han vill anordna en stor musikfestival på Himmelstalundsfältet den 14–15 juni nästa år. Enligt ansökan förväntas det upp emot 30 000 besökare. Och det är inga dåliga artistnamn som utlovas.

Eller vad sägs om uppträdanden av Icona Pop, David Guetta, Magnus Uggla, GES, Rocktåget 1995 och Thomas Stenström? Mannen bakom ansökan har bland annat bifogat diverse ritningar på hur man tänker sig kring servering, artistområde, sjukvård och toaletter.

Men det finns vissa frågetecken kring arrangemanget. Dels handlar det om väldig stora – och dyra – namn. Vi har pratat med flera artistbokare i Stockholm som aldrig hört talas om "Peking Summer party", som festivalen är tänkt att heta.

undefined
Så här såg det ut när O-ringen kom till Himmelstalundsfältet för ett antal år sedan. Orienteringsfest då. Musikfest nästa år?

När vi ringer upp mannen som står som kontaktperson för det arrangerande eventföretaget möts vi av ett stort hemlighetsmakeri.

– I dag vill vi inte säga så mycket. Vi planerar en stor happening inom ett par dagar. Då ska vi berätta mer och avslöja några av namnen som vi har signat, säger Anders Malmros.

I september i år skrev vi om evenemanget "Bråvallafestivalen kommer tillbaka 2024!" som hade fått stor spridning på Facebook. En rad felaktigheter pekade mot att det hela var en bluff – något som initiativtagaren förnekade.

Är det här arrangemanget på riktigt?

– Det här är ingen bluff, säger Anders Malmros, som inte har några kopplingar till den tänkta nya Bråvallafestivalen.

Hur går det ihop rent ekonomiskt. Enligt uppgifter till oss kostar exempelvis Swedish House Mafia 25 miljoner att boka?

– Vi har ett stort företag bakom oss som samarbetspartner. Norrköpings kommun har tyvärr inte råd att stötta, säger Anders Malmros.

undefined
Johannes Can är tillförordnad verksamhetschef för kultur, event och fritid på kommunen.

Vi ringer upp Johannes Can, tillförordnad verksamhetschef kultur, event och fritid, han bekräftar att representanter från kommunen har träffat Anders Malmros, som vi har talat med.

– Vi har haft några möten under hösten. Från kommunens sida vill vi givetvis främja den här typen av evenemang. Vi har varit måna om att hitta ett sätt för att stötta företaget. Men det här är ett jättestort arrangemang och vi gör bedömningen att vi inte kan hjälpa till då det är alldeles för kort tid att ro hem det här, säger Johannes Can.

Finns det enligt er bedömning några tveksamheter kring arrangemanget?

– I gott syfte har vi ställt ett en del frågor för att vi skulle kunna sätta oss in i arrangemanget. Vi känner väl att det är flera frågor som inte blivit besvarade, säger Can.

Kommer kommunen bevilja markupplåtelse vid Himmelstalund för musikfesten?

– Det kan jag i nuläget tyvärr inte svara på. Vi ska nu gå igenom den ansökan som skickats in, säger Johannes Can. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!