Kristider väntas gynna bokrean

Näthandeln har tappat och julförsäljningen blev en besvikelse för flera förlag. Men inför årets bokrea är förhoppningarna ändå stora. –Vi ska ha en bokfest, säger Göran Wiberg, försäljningschef på Bonnierförlagen.

Årets bokrea inleds tisdag 20 februari. Arkivbild.

Årets bokrea inleds tisdag 20 februari. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Litteratur2024-02-20 06:52

Medan julhandeln har varit en besvikelse för många förlag de två senaste åren hade den fysiska bokhandeln vind i seglen i fjol. Även bokrean gick bra, enligt Göran Wiberg.

– Bokhandlarna var glada och positiva, och det är så viktigt att rean går bra, då får man pengar under två annars döda månader. Jag hörde bara glada tongångar från bokhandel och näthandel, säger Göran Wiberg.

Lite extra

Även i år är förväntningarna höga och förklaringen är helt enkelt låga priser på såväl Augustvinnare och Nobelpristagare som underhållningsromaner vilket väntas vara ännu mer lockande i lågkonjunktur. Göran Wiberg tror att bokälskarna anstränger sig lite extra både för att ta sig ut i butiker och ut på nätet.

Även under 2021 gick rean bra. Då ökade förlagens försäljning till bokhandlarna – de fysiska och på nätet – med 21,9 procent till sammanlagt cirka 72,3 miljoner kronor, vilket också är den senaste försäljningsstatistiken över bokrean.

Bullas upp

Inte heller julhandeln gick dåligt överallt – bland de fysiska bokhandlarna vittnar många tvärtom om god försäljning. Det förklaras dock inte enbart av intresse för att köpa just böcker utan också av att sällskapsspelen blev årets julklapp. I butikerna bullas det nu upp inför rean, berättar Maria Hamrefors, Svenska Bokhandlareföreningens ordförande.

– Det är vind i ryggen, man går in i rean med optimism och tror att den kommer att gå riktigt bra i år också, säger hon.

Enligt henne satsas det lika mycket – eller mer – på bokrean i år.

– Man tror på rean och tycker att den är viktig, man vill ge kunderna riktigt bra erbjudanden. Det gör också att man är optimistisk om att rean ska gå bra i år, att det är lite tajtare ekonomiskt.

Bokrean i Linköping börjar under tisdagen.

Favoriter på årets bokrea

"Jävla karlar" av Andrew Walden (Augustvinnare)

"Sniglar och snö" av Agneta Pleijel (Kritikerfavorit)

"Studie i mänskligt beteende" av Lena Andersson (Augustnominerad)

"Trilogin" av Jon Fosse (Nobelpristagare)

"Detaljerna" av Ia Genberg (Augustvinnare)

"En flickas memoarer" av Annie Ernaux (Nobelpristagare)

"Dikter 1972–2003" av Kristina Lugn (Akademiledamot, poet)

"Kläda blodig skjorta" av Maja Larsson (Augustnominerad)

"Adjö, herr Muffin" av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm (Augustvinnare)

"Annie John" av Jamaica Kincaid (Kritikerfavorit)

"Det här är hjärtat" av Bodil Malmsten (Kritikerfavorit)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!