Linköpingsprofilen bjuder stjärnor till sin lägenhet

Linköpingsprofilen Christopher Garplind tar upp tv-kampen med Bingolottos uppesittarkväll. Dagen före julafton får han besök av flera kändisar hemma i sin lägenhet i "Uppesittarkväll med Cyklopernas land".

Christopher Garplind från Linköping programleder "Uppesittarkväll med Cyklopernas land" i SVT dagen före julafton.

Christopher Garplind från Linköping programleder "Uppesittarkväll med Cyklopernas land" i SVT dagen före julafton.

Foto: Mikaela Landeström / TT

Linköping2023-11-15 10:55

Christopher Garplind, uppvuxen i Berg, är högaktuell i "På spåret" och som programledare för "Cyklopernas land", SVT-programmet där både högt och lågt från kulturens värld diskuteras.

Av det sistnämnda görs nu en julvariant, där SVT tar upp konkurrensen med Bingolotto. Dan före dopparedan sänds nämligen "Uppesittarkväll med Cyklopernas land" där Garplind bjuder bland andra Jonatan Unge, Lena Endre och Carl Jan Granqvist hem till sin lägenhet.

På julafton är det sedan dags för nya storsatsningen "Jul med Astrid Lindgren", som bjuder på nyproducerade animerade filmer om bland annat Emil, Nils Karlsson Pyssling och Kajsa Kavat. Olof Wretling gör berättarrösten.

Tanken är att det ska bli en tradition.

– På SVT är det mycket publiken som bestämmer, men vi hoppas att det kan bli en framtida julklassiker, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman.

"Jul med Astrid Lindgren" kommer att sändas på julaftons morgon klockan 09.00, med repris klockan 14.00 direkt före Kalle Anka.

Man skulle kunna tro att SVT med sin nya tradition vill fasa ut Kalle Anka efter snart 65 år, men så är inte fallet enligt Eva Beckman. Klassikern, som har varit svensk tv:s stora jultradition sedan 1960, kommer inte att påverkas. Sedan mitten av 70-talet har den animerade kavalkaden sänts klockan 15.00.

– Kalle Anka på julafton kommer att vara kvar. Så länge vi bara kan. Det har jag inga som helst avsikter att ta bort. Det här är bara ett tillägg, slår Beckman fast.

Traditionen med Kalle Anka som en höjdpunkt på julafton kommer från en tid då det var sällsynt att få se amerikanska tecknade filmer från Disney i färg i svensk tv. Så är inte fallet i dag.

Så varför fortsätter ni att sända Kalle Anka på julafton?

– Ja, om man har en viss plattform kan man se det varje dag 365 dagar om året, men det är en tradition i så himla många svenska hem, så jag vill inte att vi ska ta bort den.

Trenden i tv-världen är på väg bort från "linjär-tv", där alla tittar tillsammans när programmen sänds i tv. I stället kollar allt fler på sin egen skärm när de själva vill titta. Men just kring julen samlas många tillsammans. Det märker SVT.

– Faktum är att linjär-tv reser sig på tio just på jul. Det är fruktansvärt svårt att få en familj att samlas i soffan, men just på jul verkar det som att många människor gillar att titta tillsammans. 

SVT har gjort nya animationer med några av Astrid Lindgrens mest folkkära figurer. Pressbild.
SVT har gjort nya animationer med några av Astrid Lindgrens mest folkkära figurer. Pressbild.
Fler julhöjdpunkter i SVT

"Ture Sventon" (julafton).
Säsong 3 om temmelälskande detektiven (Robert Gustafsson) och skurken Ville Vessla (Johan Glans).

"Karin och Carl" (21/12).
Dokumentär om Karin och Carl Larsson med Lotta Lundgren, Lars Lerin, Gert Wingårdh och Knut Knutsson.

"Högläsning av Röde Orm" (6/1).
14 timmars direktsändning där kända skådespelare läser Frans G Bengtssons berättelse.

"Stjärnorna på slottet" (30/12).
Sanna Nielsen, Marcus Samuelsson, Mark Levengood, Pernilla Wiberg och Caroline af Ugglas om sina liv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!