Regissör från Linköping gjorde årets bästa svenska film

Årets bästa svenska film gjordes av en kvinna från Linköping och årets bästa utländska film bjöd på musik av en man från Linköping. Filmspanaren summerar filmåret 2023 och blir lokalpatriotisk.

Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg i "Paradiset brinner", som skrevs och regisserades av Mika Gustafson från Linköping.

Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg i "Paradiset brinner", som skrevs och regisserades av Mika Gustafson från Linköping.

Foto: Triart

Filmspaning2023-12-29 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biobesöken blir färre och de stora framgångarna blir färre, men kvaliteten och bredden blir inte nödvändigtvis sämre för det. Själv såg jag 65 filmer på bio under året, plus en handfull som bara släpptes på strömningstjänster. Här är tio filmer som visades 2023 och jag kommer att minnas.

undefined
Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg i "Paradiset brinner", som skrevs och regisserades av Mika Gustafson från Linköping.

"Paradiset brinner"

Tre unga systrar lever ett fritt liv utan föräldrar i en sliten förort. Helst ville regissören Mika Gustafson spela in sin poetiska film i Ryd eller Lambohov, men så blev det nu inte. Men bra blev det. Efter att ha vunnit priser i Venedig och London kom Mika hem till Linköping för att träffa premiärpubliken i Filmstadens minsta salong. I januari kan "Paradiset brinner" vinna tre guldbaggar.

undefined
Gabriel LaBelle spelar den unga filmtokiga killen i Steven Spielbergs självbiografiska "The Fabelmans".

  "The Fabelmans"

Steven Spielberg skriver sin självbiografi: om en uppfinningsrik pojke som filmar allt med sin kamera, från modelljärnväg till mobbare, och om en känslig mamma som hamnar på efterkälken när efterkrigstidens rekordår sveper iväg familjen till Kalifornien. Extra plus för David Lynch i en minnesvärd biroll!

undefined
Catherine Clinch spelar titelrollen i irländska dramat "Den tysta flickan".

"Den tysta flickan"

En undanskuffad och hunsad lillasyster skickas bort till en annan del av Irland över sommaren. Hos den barnlösa mostern och hennes man får hon växa, synas, höras och uppleva kärlek och omtanke. Men när höstterminen börjar är det dags att återvända – i en av de mest gastkramande slutscener jag sett. 

undefined
Italienska filmen "De åtta bergen" bjuder på svindlande vyer och många känslor.

"De åtta bergen"

Två barndomsvänner bygger ett hus på en alptopp i norra Italien, i en lång, fin berättelse om vänskap, komplicerade fadersrelationer och en ständig längtan till högre berg. Att filmen är gjord i gammaldags normalformat, med nästan kvadratiska bilder, förstärker känslan av svindel. 

undefined
Advokaten Vincent (Swann Arlaud) försvarar författaren Sandra (Sandra Hüller) i rättegångsdramat "Fritt fall".

"Fritt fall"

Från ett hus på en annan alptopp faller en man och dör. Hoppade han? Blev han knuffad av sin hustru? Helt klart är att Justine Triets film som vann guldpalmen i Cannes i somras har årets mest intrikata intrig. Det är en rättegångsthriller med fokus på relationerna mellan den döde mannen, den misstänkta kvinnan och deras blinde son som hör vad han vill och som ser allt de vuxna missar. 

undefined
Cailee Spaeny spelar huvudrollen i Sofia Coppolas "Priscilla" om tonårsflickan som blev Elvis Presleys fru.

"Priscilla"

Sofia Coppola återkommer gärna till instängda kvinnor i sina filmer: från systrarna i "Virgin suicides" till Marie Antoinette och regissörshustrun på hotellet i "Lost in translation". Nu har turen kommit till Priscilla, tonårsflickan som mötte världens största rockstjärna och blev Mrs Presley, dömd att sitta på Graceland och vänta. En mycket vacker pendang till Baz Luhrmanns lustfyllda porträtt av Elvis, som kom 2022. 

undefined
Maïwenn spelar huvudrollen i "Jeanne du Barry", som som hon själv skrivit och regisserat. Johnny Depp spelar Frankrikes kung Ludvig XV.

"Jeanne du Barry"

Ett intimt drama i storslagen förpackning om 1700-talets Paris. Den bildade och belästa Jeanne blir inte bara kungens kurtisan, hon blir dessutom hans bästa vän. Franska filmskaparen Maïwenn skriver manus, regisserar och ger huvudrollen till sig själv. Rollen som kung Ludvig XV ger hon till Johnny Depp. Båda är fantastiska, liksom kostymerna, perukerna och Versaille. 

undefined
Olaug ser ut som deras döda syster, och hade samma smeknamn, men vem är hon? Mysterierna hopas i dokumentären "Miraklet i Gullspång".

"Miraklet i Gullspång"

Två norska systrar möter en kvinna som ser ut precis som deras syster...men hon dog ju 1988. De kontaktar dokumentärfilmaren Maria Fredriksson som dras in i en komplicerad väv av försvunna tvillingar, osannolika DNA-svar, vidskepelse och outredda dödsfall. När filmen är slut (jo, det är faktiskt en dokumentär) är de olösta mysterierna ännu fler än när den började.

undefined
På väg från Barbieland (som enligt en replik i filmen är som "en liten stad i Sverige"). Ryan Gosling spelar Ken och Margot Robbie spelar Barbie.

"Barbie" 

Hur sjutton fick indieregissören Greta Gerwig och hennes Bergmaninfluerade pojkvän Noah Baumbach uppdraget att göra filmen om en av världens mest kända leksaker? Och vem skulle se den? Svar: alla. Det blev annorlunda, det blev bra och det blev succé.

När det känns som om världen håller på att tas över av kvinnohatande, konservativa bakåtsträvare är det fint att veta att Gerwigs ironiska, feministiska komedi är årets mest sedda film och världens mest framgångsrika film regisserad av en kvinna, någonsin.

undefined
Cillian Murphy spelade Scarecrow i Christopher Nolans batman-filmer. Nu spelar han atombombens fader i "Oppenheimer".

"Oppenheimer" 

Samma dag som "Barbie" hade premiär kom filmen om atombombens fader. De slog inte ut varandra, i stället sporrade dessa två helt olika kvalitetsfilmer folk att gå på bio igen. Christopher Nolan berättar noggrant och passionerat om forskaren, hans hustru, älskarinnan, lärarna, medhjälparna, fienderna och Einstein. Och Ludwig Göransson från Linköping tonsätter allt med säker hand och genialitet.

"Barbie" var årets största film men "Oppenheimer" var den bästa, om ni frågar mig.

Tre ikoner från filmåret 2023: regissören Mika Gustafson från Linköping, Cillian Murphy i "Oppenheimer" och Margot Robbie i "Barbie".
Tre ikoner från filmåret 2023: regissören Mika Gustafson från Linköping, Cillian Murphy i "Oppenheimer" och Margot Robbie i "Barbie".