Vilken betydelse har storleken egentligen?

Nu blir det inga fler utredningar. This is it.

Hur länge ska Tinnis vara reducerad till den största lerpölen i Linköping?

Hur länge ska Tinnis vara reducerad till den största lerpölen i Linköping?

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-11-24 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styret har satt ner foten, eller är det med hela handen de pekar? 

Hur som helst, budskapet från kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) går inte att missförstå: Det här är den sista utredningen. Linköpingsborna kan inte vänta hur länge som helst, nu måste det bli verkstad. 

Äntligen säger jag. Oavsett alla åsikter om hur stor badsjön ska vara, så måste politikerna någon gång komma till skott. 

Utan bad i åratal, försmäktar vi i denna annars stenöken till sommarstad. 

Med ett snabbt beslut, typ i december, så lär det ändå dröja till runt tidigast 2031 innan någon ens kan våga hoppas på ett premiärdopp. Och detta alldeles oavsett vilket förslag som Samhällsbyggnadsnämnden tar. Även om en inte alltför vågad gissning är att det blir just det förslag som styret förordar. Av det enkla skälet att de har majoritet i nämnden. 

Skulle frågan däremot hamna i fullmäktige kan det gå lite hur som helst. En samlad opposition kan mycket väl fälla förslaget i en ny omröstning. Även om fullmäktige redan röstat ja till ett nästan likadant förslag för exakt två år sedan, den gången var siffrorna 66–9.

Frågan är hur en omröstning skulle sluta nu? 

För det är lite det som är problemet i Linköping. I staden där idéer blir verklighet, tar det ibland så lång tid med allt, att ingen till slut minns vilken idé det handlar om eller vem som kom med den.

Eller så har ett val möblerat om den politiska kartan.

Skillnaden mellan de två förslagen gällande badsjöns storlek är typ 2 000 kvadratmeter. Det är mycket. Men är det tillräckligt mycket för att bråka om, om det skulle innebära år av försening?

Föreningen Tinnis.nu är en aktör som under åren vuxit sig allt starkare och har i dagsläget över 2 000 följare på Facebook. De tänker inte vika ner sig. De vill ha den större sjön och gruppen vill absolut ha upp frågan till fullmäktige.

Oavsett beslut tror jag att de flesta Linköpingsbor vill se att något händer, vi har inte lust att vänta så mycket längre. Som det är nu växer en hel generation ungar upp utan någon aning om att den där lerpölen nedanför simhallen har potential att bli ett kanonställe.

I de tre presenterade förslagen finns förstås en massa argument som handlar om allt från vattenkvalitet och miljö till olika direktiv och krav. Men till syvende och sist verkar allt hänga på badsjöns storlek. Nu sägs det ju att storleken inte spelar så stor roll. Att det handlar mera om att göra det mesta av det man har.

Återstår att se vad Linköping gör.