Hur bemöter man någon som bränner något?

Jag kan inte bemöta hen med ord, eftersom jag inte vet vad hen är emot, menar insändarskribenten.

Att söka tillstånd för att offentligt bränna något, oavsett vad detta något är, hör inte till yttrandefrihet, skriver insändarskribenten.

Att söka tillstånd för att offentligt bränna något, oavsett vad detta något är, hör inte till yttrandefrihet, skriver insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-07-05 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett demokratiskt samhälle är det mycket viktigt med yttrandefrihet. Det är grunden för ett samhälle där människorna har rätt att ha olika åsikter och värderingar. När någon presenterar sina åsikter om en företeelse kan jag bemöta detta muntligt eller skriftligt. Men hur bemöter jag någon som bränner något? 

Jag kan inte bemöta hen med ord, eftersom jag inte vet vad hen är emot. Vad står det för att bränna koranen? Är personen helt emot islam eller delar av religionen eller har personen blandat ihop religion och kultur för att hen kanske avskyr ett lands kultur? Om jag inte kan bemöta personen med ord kan man ju undra om jag kan agera på annat sätt. Kanske slå hen på käften, men då begår jag en olaglig handling. Jag menar att yttrandefrihet är A och O i ett demokratiskt samhälle, men yttrandefrihet bör avse det talade och skrivna ordet.

 Att söka tillstånd för att offentligt bränna något, oavsett vad detta något är, hör inte till yttrandefrihet. Man kan i en tunna på tomten bränna Strindbergs böcker, koranen, bibeln, LHC:s matchprogram eller annat som man vill bli av med. Men man ska inte kunna söka och få bränna på offentlig plats, oavsett vad man vill bränna och därmed förringa, håna eller förnedra. Denna typ av brännande har inget med yttrandefrihet att göra, det är snarare ett tecken på att personen inte kan, vill eller törs argumentera med ord för det hen står för.