1986. Vi befinner oss fortfarande i svallvågorna av Björn Borg-hysterin. Mats Wilander och Stefan Edberg möts i finalen i Swedish Open och någonstans där föds det som senare kommer att beskrivas som det svenska tennisundret. Det är den perioden av sporten som brukar lyfts fram som ett av Sveriges tydligaste eftermälen i idrottshistorien. Men 1986 är också året då en annan, betydligt glamorösfattigare, skepnad av tennisen ser dagens ljus. Tennissällskapet Fredagsgänget spelar sin första dubbel i tennishallen uppe vid Saab:s lokaler i Linköping.

– Vi var fyra personer från början och i dag är vi tio, varav tre inte längre spelar. Alla är riktiga vinnarskallar. En kille var med ett par år men han hoppade av, det är den enda, förklarar Sylve Fransson som grundade klubben tillsammans med Bertil Borgheim, Bosse Eriksson och Leif Ihreskog.

Sedan starten har premissen varit densamma: klockan 07.00 varje fredag spelar fyra personer från sällskapet en dubbelmatch i Saab-hallen. Sedan 2009, året då Sylve fick ett övergripande ansvar för föreningen, har fredagsmatcherna varit en del av en större turnering som pågår under ett halvår.

Artikelbild

| Fredagsgänget är samlat runt tennisfadern.

– Mitt jobb är att bestämma vilka fyra som ska spela varje fredag. Alla ska ha lika många speldagar. Det ska vara så rättvist så möjligt.

Sylve gick upp halv sex i morse, duschade och åt frukost. Sen bar det av till hallen där vi befinner oss just nu. Sylve är det man i folkmun kallar för eldsjäl. En dedikerad man vars liv genomsyras av det här sällskapet. Från starten 1986 till i dag. Men en skada stoppar honom från att delta i det rent sportsliga.

– Jag spelade med fredagsgänget fram till 2013. Jag har en axel som krånglar. Det blir så med åldern. De andra i gruppen är mellan 50 och 80 år.

Men Sylve hänger fortfarande kvar i gamet trots att axeln inte tillåter honom att spela. På fyra år har han inte missat en enda fredagsmatch. Från läktaren sitter han redo klockan sju, ibland tillsammans med Bertil Borgheim, och för protokoll över matchen i gryningen. En nitisk dokumentation som varje halvår mynnar ut i att en individuell segrare kan koras under ceremoniella former.

Vad han gör på veckodagarna? Då planerar han spelschemat. Leif Ihreskog, en av fyra personer som varit med från starten, berättar:

– Det är Sylve som håller ihop det här gänget fortfarande. Ser till att vi träffas. Han har en otrolig drivkraft och det är fantastiskt kul. Jag var 27 år 1986. En pjatti gruppen. I dag är jag bland de äldre som fortfarande spelar. Det finns en sammanhållning och det är den här mannen som gör det möjligt, säger han samtidigt som han lägger sin hand på Sylves axel.

Men det var inte tennisen som präglade Sylves ungdom. Det var fotboll. Redan som juniorlirare fick han chansen att spela i division fem och det får betraktas som en lovande start för 19-åriga Sylve. Karriären peakade vid 23 när han spelade i division två, motsvarande dagens Superettan, i Motala AIF. Men säljjobbet i Malmslätt krävde många resdagar och satte stopp för en fortsatt karriär 1969. Men några år tidigare hade en ny idrott smugit sig in i medvetandet.

– 1964 jobbade jag på en inköpningsavdelning på en industri i Malmslätt. När jag fyllde år fick jag ett tennisracket. Det var i samband med det som jag började spela, säger han.

Under många decennier jobbade Sylve inom försäljning, bland annat som försäljningschef på ett kopieringsmaskinsföretag. Han tror yrkesvalet är starkt förankrat i hans fallenhet för statistik och siffror.

Han veckopendlade till Stockholm undermånga år och har därför alltid kunnat bo kvar i Östergötland.

Det finns oändligt många olika kompiskonstellationer där ute – Fredagsgänget är en av dem, lika generationsöverskridande som seglivad. Stockholm Open-semifinaler, kick off-arrangemang och Ölandsresor är exempel på sociala aktiviteter som gänget gör på Sylves initiativ.

– Vi är idrottsnördar allihop, säger Leif. Det spelar ingen roll att en nyss fyllt 50 och en annan 80, vi hittar alltid något att prata om som vilka kompisar som helst. Sylve är en stor vän till mig och betyder mycket.

Leif och det övriga gänget kommer givetvis finnas på plats hemma hos Sylve på hans 80-årsdag den 17 januari. Då dukar Sylve och hustrun Barbro upp något ätbart, men det blir inga starkare förfriskningar.

– Det är ju torsdag, det är ju tennismatch klockan sju för fyra personer dagen efter.