– Att driva affär var roligt, ler hon, när vi träffas i den nyinrättade parfymavdelningen på BJs mode där dottern Anne-Marie Malmgren jobbar efter nedläggningen av Parfymeri Tre Hjärtan som mor och dotter drev tillsammans och som lades ner förra sommaren.

– När jag startade var det inte så tufft att driva affär. Nu på gamla dagar har klimatet blivit hårdare, säger hon.

Närkingskan märks fortfarande trots att Elvy Åhman bott i Linköping sedan 1946. Då var hon nygift med mannen som hon känt och lekt med sedan de var små och han bodde på andra sidan gatan. Att de hamnade i Linköping berodde på maken som var ingenjör och redan sju år tidigare fått jobb på Saab.

Artikelbild

| Dofter har utgjort en stor del av Elvy Åhmans och dottern Anne-Marie Malmgrens liv. I dag finns en liten parfymbutik inne i modebutiken där Anne-Marie jobbar.

– Jag har fått uppleva väldigt mycket i mitt liv, säger Evy Åhman som idag fyller hundra år. Jag minns när radiohögtalarna kom, de var stora som bara den. Och det var också spännande när teven kom. Ofta fick de som hade teve extragäster och alla ungar satt knäpptysta och tittade. Vi lekte också mycket, det var barnsliga lekar. Efter varje kvarter fanns ett stort dike med en planka över där vi ofta lekte affär.

Även om livet bestod av mycket lek med kamraterna fick Elvy också tidigt hjälpa till att dela ut de veckotidningar som modern, som var hemmafru, förmedlade:

– Klockan åtta på tisdagar kom tidningarna Jag och mina systrar fick olika kvarter och jag hade tre kvarter som jag skulle dela ut tidningarna i. Där väntade 19 tanter på Hemmets Journal och Allers. De hade fina följetonger. Tidningarna kostade 30 öre så jag lärde mig att ge tillbaka på en krona.Då fanns ett-, två, fem-, tio-, tjugofem- och femtioöringar, minns Elvy som då inte hade börjat i skolan än. När hon väl gjorde det var det främst slöjden, och allra mest att brodera, som hon tyckte om.

När hon blev lite äldre började hon dansa folkdans.

Artikelbild

| Elvy Åhman tar en dag i taget och ser fram mot att fortsätta få vara frisk.

– VI var ett gäng som många gånger fick uppträda på olika fester i byarna och småstäderna i Bergslagen. Nu blir det inte så mycket dansa av, men hör jag musik så dansar jag.

– Ja, inflikar Anne-Marie, som kommer förbi ibland medan vi pratar, på Tre Hjärtan hände det att vi tog en svängom till Glenn Miller efter att vi stängt.

Artikelbild

| I många år arbetade mor och dotter tillsammans i Parfymeri Tre hjärtan. Och arbetar tillsammans gör de fortfarande ibland.

Familjen bodde nära Hjälmaren där de ofta badade eller åkte skridskor och skidor. Anne-Marie berättar också att Elvys far, som arbetade vid SJ, byggde en stor båt.

– Och mamma sydde allt till oss.

Artikelbild

| I många år arbetade mor och dotter tillsammans i Parfymeri Tre hjärtan. Och arbetar tillsammans gör de fortfarande ibland.

Under kriget blev det svårare tider och ransoneringskort. Men man hjälpte varandra på olika sätt.

– Det var några kalla vintrar, säger Elvy som under den tiden började arbeta som telefonist på Svensk skoindustri.

Artikelbild

| I många år arbetade mor och dotter tillsammans i Parfymeri Tre hjärtan. Och arbetar tillsammans gör de fortfarande ibland.

Ofta cyklade hon till sitt arbete. Att åka bil var det inte tal om:

– I Rynninge fanns en privatbil. Så alla cyklade.

Artikelbild

| Elvy Åhman tar en dag i taget och hoppas fortsätta få vara frisk.

Och det var på cykel de turistade som när de åkte till Mora, Orsa och Siljan runt. Eller ner till Köpenhamn.

– Ja, det är väl för att jag rört mig så mycket som jag fått vara så frisk, säger Elvy. Och så beror det nog också på all den kärlek som jag får av mina barn och deras familjer.

Artikelbild

| Elvy Åhman och Anne-Marie Malmgren passar på att skicka med några varuprover till mannren som just levererat ett paket till det lilla parfymeriet inne i modebutiken.

Jularna tillbringades ofta hos farmor och farfar i Motala tilsammans med kusinerna.

– Farmor och farfar tyckte mycket om att pyssla och göra fint. Det var helt underbara familjehögtider, säger hon.

På min fråga om vad hon hade för drömmar om framtiden svarar Elvy:

– Det var ingen som frågade efter vad man hade för framtidsdrömmar. Man tog det som det kom.

Kanske fanns det ändå en barndomsdröm någonstans som gjorde sig påmind den dagen när Elvy såg annonsen om att en borstaffär på Tanneforsgatan var till salu. Hon ringde sin man och berättade om affären:

– Butiken såg lite ruffig ut men läget var bra.

Hon slog till och bytte så småningom borstarna mot parfymer och smink. I 70 år drev hon butiken, de sista 43 åren tillsammans med Anne-Marie.

– Det var så roligt och vi var aldrig osams, säger hon. Och Anne-Marie håller med.

Idag arbetar hon lite extra så mycket eller lite hon vill på parfymavdelningen i klädbutiken som nyligen öppnat.

– Jag hjälper till med att plocka upp varor. Och ge lite tips till kunder som kommer hit.Det är roligt att ha något att göra och inte bara sitta och rulla tummarna.

Och visst går hon till och från arbetet, om vädret tillåter.

– Det tar ungefär en halvtimme. Jag tror att det är nyttigt att röra på sig, det är mitt råd till alla om man vill hålla sig frísk, säger Elvy Åhman och ler.