Styret: Lokala livsmedel ska prioriteras

Vi gÄr tillbaka till roten, till beslutet om 50 procent ekologiskt frÄn 2017, och tar nu bort prioriteringen av ekologiska livsmedel, skriver Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Andreas Westöö (L).

Det har pĂ„ senare tid höjts mĂ„nga olika röster för att prioriteringarna mĂ„ste Ă€ndras till förmĂ„n för östgötsk och svensk produktion – och vi har tagit den bollen, skriver debattörerna.

Det har pĂ„ senare tid höjts mĂ„nga olika röster för att prioriteringarna mĂ„ste Ă€ndras till förmĂ„n för östgötsk och svensk produktion – och vi har tagit den bollen, skriver debattörerna.

Foto: Elin Lönn

Debatt2024-04-03 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det finns ett stort intresse och engagemang i frĂ„gorna kring livsmedel och en vilja att stĂ€rka förutsĂ€ttningarna för lokalproduktion. Det tycker vi i Östgötasamverkan Ă€r bra! För oss som styr i Region Östergötland handlar det nu om att styra om vĂ„ra upphandlingar sĂ„ att den östgötska och svenska produktionen ökar, oavsett om det Ă€r konventionellt eller ekologiskt odlat.

Östergötlands regionala livsmedelsstrategi antogs med bred förankring i lĂ€net Ă„r 2017. Den syftar till att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel producerade i Östergötland och i Sverige. Beslutet togs i regionfullmĂ€ktige (RS 2017-213), men samtidigt togs ett beslut om att öka andelen ekologiska livsmedel inom regionen till 50 procent (med bibehĂ„llen mĂ„lsĂ€ttning att minska andelen importerade livsmedel samt att kompensera produktionsenheterna för de ökade kostnader som ekologiska livsmedel medför).

Ekologiska livsmedel uppgick till 50 procent (enligt statistik frĂ„n Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset Ă„r 2023), medan lokalproducerade livsmedel inte Ă€r i nĂ€rheten av dessa andelstal. Det allmĂ€nna sĂ€kerhetslĂ€get i Europa har ocksĂ„ förĂ€ndrats sĂ„ att upphandlingar i högre grad behöver beakta vĂ„r försörjnings- och krisberedskap. LĂ€nsstyrelsen har nyligen tagit fram ”FrĂ„n östgötsk jord till vĂ„ra bord – fĂ€rdplan för Östergötlands regionala livsmedelsstrategi”. FĂ€rdplanen innefattar Ă„tgĂ€rder för att nĂ„ de strategiska livsmedelsmĂ„len och har arbetats fram i samarbete med bland annat Region Östergötland och Vreta Kluster.

Det har pĂ„ senare tid höjts mĂ„nga olika röster för att prioriteringarna mĂ„ste Ă€ndras till förmĂ„n för östgötsk och svensk produktion – och vi har tagit den bollen!

I valet mellan en konventionellt odlad tomat frĂ„n Östergötland och en ekologiskt odlad tomat frĂ„n Marocko bör vi helt enkelt upphandla den lokalproducerade. Det Ă€r lĂ€tt att skapa nya pĂ„lagor av mĂ„l och direktiv för att justera det som blivit lite fel, men vi gör tvĂ€rtom. Vi gĂ„r tillbaka till roten, till beslutet om 50 procent ekologiskt frĂ„n 2017, och tar nu bort prioriteringen av ekologiska livsmedel. Ärendet ska tas upp för beslut pĂ„ kommande regionfullmĂ€ktige. DĂ„ kommer livsmedelsstrategin och fĂ€rdplanens mĂ„l att fungera bĂ€ttre i praktiken. FĂ€rdplanen som sĂ„ trĂ€ffande heter ”FrĂ„n östgötsk jord till vĂ„ra bord”.