Fel av kommunen att nobba kinesisk delegation

Kommunens sätt att smälla igen dörren i ansiktet på kineserna gör att lilla Linköpings åsikter nu stannar i Linköping, skriver Michael Porath.

Guangzhou är en av flera städer runt om världen som Linköping haft vänortssamarbeten med under åren.

Guangzhou är en av flera städer runt om världen som Linköping haft vänortssamarbeten med under åren.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Insändare2019-11-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillåt mig att sticka ut hakan och säga följande. Det var fel av Linköpings kommun att neka att ta emot en kinesisk dele-gation från Guangzhou (Corren 19/11).

Jag delar naturligtvis allas ilska över att supermakten Kinas ambassadör försöker mobba den svenska kulturministern till att inte dela ut svenska PEN:s pris till Gui Minhai. Men det enda Linköping åstadkommer genom att tacka nej till en vänlig förfrågan från tolvmiljonersstaden Guangzhou är att ett gyllene tillfälle till dialog går förlorat. 

Rätt sätt hade varit att istället välkomna den kinesiska delegationen och i en eller annan form föra fram kommunens synpunkter i den aktuella frågan. Tydligt, sakligt, vänligt och demokratiskt, som en programpunkt bland andra. Det hade varit modigt av Linköpings kommunalråd.

Kom ihåg att många kineser inofficiellt tänker ungefär som vi i många frågor. Det är ett skäl till att dialog kan vara verkningsfullt. 

Kommunens sätt att smälla igen dörren i ansiktet på kineserna gör att lilla Linköpings åsikter nu stannar i Linköping och inte blir diskuterade med jättestadens representanter. 

Och följden kan bli att det flöde av idéer, tankar och samarbeten som kommunen och LiU eftersträvar, tvärtemot vad vi önskar, kan komma att begränsas. Det officiella Kina glömmer nämligen inte så lätt.

Michael Porath