Dags att sluta ge stöd till kulturen?

Linköpings borgerliga alliansstyre lägger ned satsningen på ett varierat filmutbud i och med det slopade stödet till Linköpings filmsalonger.

"Den borgerliga taktiken verkar vara att Linköping ska acceptera sin roll som den kulturellt fattiga staden i Sverige."

"Den borgerliga taktiken verkar vara att Linköping ska acceptera sin roll som den kulturellt fattiga staden i Sverige."

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2019-12-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta sker alltså i Sveriges femte största kommun. Från årsskiftet hänvisas invånarna till sina egna soffor eller till Filmstadens kommersiella utbud. För de som vill ha ett mer varierat utbud kan man med fördel söka sig till Norrköping eller mindre kommuner som förstår vikten av kulturens betydelse för medborgarna och samhället. 

Kärnan i det borgerliga alliansstyrets argumentation utgår ifrån, som ofta, det egna ansvaret. Den ideologiska tanken verkar baseras på att om man vill uppleva kultur så kan man väl själv skapa lite mysiga grupper för detta. Det är väl inget som skattepengar ska gå till.

Oförståelsen kring kulturens betydelse för ett demokratiskt samhälle som alliansstyret visar är helt häpnadsväckande.

Kanske borde Linköping helt sonika ge upp tanken på att bedriva kommunalt stödd kulturell verksamhet och överlåta detta åt Norrköping som verkar ha förståndet att uppskatta dess vikt. 

Den borgerliga taktiken verkar vara att Linköping ska acceptera sin roll som den kulturellt fattiga staden i Sverige. Staden där kreativitet, inspiration och skönhet kan fråntas kommunalt stöd. Staden där broar mellan religioner, etnicitet och åldrar i bästa fall upprätthålls genom individuella initiativ. Staden där de enda idéer som blir verklighet, är de som entreprenörerna på Mjärdevi kommer på.

”Kulturen är en livsviktig del av samhället. Staten är skyldig sig själv att upprätthålla och uppmuntra den.” Det läste jag en gång att någon sagt. Tror det var Churchill, mitt under ett brinnande världskrig.

Fredrik Trygg