Dags att prata om vad som ska prioriteras

Mjölbypolitikernas svar (21/11) på min insändare blev ungefär som jag hade förväntat mig. Demografisk utveckling, digitalisering och effektivisering är tre mantran från politikerhåll i Sverige.

Det ekonomiska läget i Mjölby kräver åtgärder.

Det ekonomiska läget i Mjölby kräver åtgärder.

Foto: Åke Karlsson

Insändare2019-12-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många politiker uttrycker en önskan om att prata om de prioriteringar som kommer att vara nödvändiga att göra, så även i Mjölby. Förvaltningen konstaterar att kommunen står inför tuffa utmaningar, att pågående effektiviseringsuppdrag blir allt viktigare, men även att andra åtgärder måste vidtas för att klara framtidens uppdrag. 

Vi är redan i det ekonomiska läget att något måste bort. Årets resultat blir hälften av de 26 miljoner kommunen räknat med att få över. Att staten fortsätter att skjuta kostnader till kommunen gör ju inte läget mer gynnsamt.

Vi måste prata om vad som ska prioriteras. Jag har en del förslag, en del mer provocerande än andra. 
Jag vet att FAMI äger gallerian. Det syns i FAMI:s budget, med en låneskuld på över 100 miljoner. Kommunen väljer att anställa ytterligare en näringslivsutvecklare, med uppdrag att utveckla gallerian. Var ligger den kostnaden? FAMI har inga anställda. Kommunen ska öka ambitionsnivån av ekologiska och fairtrade-märkta livsmedel. Heltid som norm. Kostnad? 

Inför tidsbegränsade chefsförordnanden för att undvika kostnader för utköp när förtroendet inte lägre är ömsesidigt. Administration, partibidrag, politisk ledning, föreningsstöd, bara perenna växter i kommunens planteringar, att åka på företagsmässor – bara några områden som går att diskutera.
Att oppositionen väljer att inte alls, eller väldigt sent, lämna in budgetförslag, är sorgligt och nonchalant. Var förs diskussionerna då? Det är ju i kommunfullmäktige och inte i kommunstyrelsen som beslut ska fattas.
Våga välja kärnverksamheten och våga välja bort. 

Tina Ånell