Krönikan är tillbaka efter ett litet sommaruppehåll och nog finns det funderingar att ta upp kring sport och spel. Jag fokuserar som bekant på speltips här i spalten och det är, enligt er läsares önskemål, trav för det mesta. Därmed måste vi prata om de så kallade jänkarvagnarna; denna sulkymodell som gör jätteskillnad för många hästar. Vid "debuten" får vi emellanåt se kraftigt förbättrade prestationer. I genomsnitt är det inte samma faktor som när man går ifrån skor till barfota men det är samma logik: Vi spelare måste därmed få svart på vitt, precis som när det gäller skoinfon, vilken vagn som använts i de senaste starterna samt vilken man kör med i det aktuella loppet. Styr upp!

I dag är det stor sport på Åbytravet med traditionsenliga Åbys Stora Pris som huvudnummer. Som många av er vet så är det numera ett heatlopp där man måste ta hem två lopp för att stå som slutsegrare. Två identiska startfält med omvända spår körs som V75-1 och V75-5 och har inte samma häst vunnit båda loppen så blir det skiljeheat (efter och utanför V75). Gläsjande nog talas det om att ändra upplägget och för egen del - som spelare - vill jag framförallt slippa att gissa vilka förutsättningarna är. Det känns aldrig bra att inte veta vem som har tagit hem segern, och hur hästarna har presterat, i det första heatet när man ändå tvingas ta ställning i det andra heatet innan inlämning. Nåväl, jag har analyserat alla lopp som vanligt och i just Åby Stora Pris är min huvudfråga: Hur bra är egentligen Whitehouse Express? Daniel Redéns fina hingst har dominerat loppen i Silverdivisionen och nu senast blev det enkel seger även i Guld. Tuffare emot nu men det här är inte den bästa Åby Stora Pris-upplagen man sett. Trots Trump-associationerna blir sexåringen min förstahäst i båda heaten men stallkamraten Canari Match måste också streckas. Jag plockar även med topphästarna Volstead och Muscle Hustle. I det lopp där de har innerspåret är chansen god men insatsprocenten hög och jag ser gärna att Redéns duo gör upp i skiljeheatet!

Mycket högklassig travsport även i övrigt med V75-finaler och ett spekulationsvänligt och spännande långlopp på kupongen. Det är väldigt svårtippat och open stretch - de dubbla extraspåren på upploppet - är därtill en ofta skrällgynnande faktor. 4 Officer C.D (V75-3) är ett fynd till låg procent med sin startsnabbhet och en perfekt rygg att släppa till i stallkamraten Re Doc. I ett lopp som annars kräver fem-sex streck tar jag ställning. Högt spelvärde och någon gång måste den här snabbfotade sexåringen få sätta nosen först. Han har radat upp fina insatser mot kanonhästar och jag är helt inne på ett scenario där han snabbstartar och får en perfekt resa på innerspår. Norskt huvudlag nu kan bli en avgörande detalj och med open stretch får han ju chansen på upploppet. Jobba Kim!

Artikelbild

Ett annat fynd (fyraårige Dartagnan Sisu) spikades förra veckan mot jättefavoriten Broadway Appolo och det gick strålande då den förstnämnde vann lätt. Broadway Appolo fick då, tämligen väntat, en tuff resa och nu blir det start igen bara en vecka senare. Det behöver inte alls vara något problem men när hästen fick bruka sig så pass och nu är hårt betrodd är det läge att hissa varningsflagg. Medeldistans är väl heller inte hästens bästa och jag tror mer på 8 Nobel Amok (V75-7) som konkurrenterna bör släppa ledningen till nu när det finns open stretch. Han har imponerat och springer en låg 12-tid i ledningen. För mig känns det speltekniskt rätt att ta ställning då loppet annars kostar många streck.