SĂ„ tas valparna till Sverige: ”Smugglarna Ă€r smarta”

NÀr tullen kollar bagageutrymmet pÄ bussen frÄn Bosnien sitter nio smÄ vita hundvalpar intryckta i trÄnga burar dÀr, klÀmda mellan resvÀskor och ölflaskor. Valparna Àr pÄ vÀg till Norrköping. De Àr ett av mÄnga exempel pÄ hundsmuggling, som har ökat de senaste Ären.

I bagageutrymmet pÄ en buss frÄn Bosnien sitter nio hundvalpar tÀtt ihoppackade i smÄ transportburar. Bussen stoppas i tullen i november 2020.

I bagageutrymmet pÄ en buss frÄn Bosnien sitter nio hundvalpar tÀtt ihoppackade i smÄ transportburar. Bussen stoppas i tullen i november 2020.

Foto: LĂ€nsstyrelsen/Tullen

Norrköping2023-02-27 05:00

Valparna i bussen upptĂ€cks vid grĂ€nsstationen vid Öresundsbron i november 2020. De har tagits med av tvĂ„ mĂ€n ur valpsĂ€ljarnĂ€tverket i Norrköping som NT och Corren har granskat i flera artiklar. 

undefined
I bagageutrymmet pÄ en buss frÄn Bosnien sitter nio hundvalpar tÀtt ihoppackade i smÄ transportburar. Bussen stoppas i tullen i november 2020.

I december 2020 stoppas den ena av mĂ€nnen i tullen igen, denna gĂ„ng med en annan bekant. Nu har de med sig Ă„tta valpar. MĂ€nnen grips misstĂ€nkta för grov smuggling. 

Brottet Ă€r fortfarande under utredning. Tullverket vill inte gĂ„ in pĂ„ varför utredningen dragit ut pĂ„ tiden. 

– Ibland beror det pĂ„ att vi inte har fĂ„tt tag i personer som vi ska höra, sĂ€ger Elin Wegersjö, gruppchef för grova brott vid Tullverket.  

Hundsmugglingen har ökat, förra Ă„ret stoppade tullen rekordmĂ„nga hundar, 552 stycken. Jonas Karlsson, sakkunnig pĂ„ Tullverkets rĂ€ttsavdelning, sĂ€ger att falska veterinĂ€rintyg hjĂ€lper smugglare. 

– Om de har papper i ordning och vi inte upptĂ€cker nĂ„gra fel i hundpasset, dĂ„ Ă€r det inte mycket vi kan göra. 

I vĂ„r granskning har vi intervjuat köpare vars valpar visat sig vara födda utomlands, misstĂ€nks vara det, eller har haft falska hundpass. 

En Ă€r Helena, som tydligt sa till sĂ€ljaren frĂ„n nĂ€tverket i Norrköping att hon ville ha en svenskfödd valp. Men nĂ€r hon kom för att hĂ€mta hunden fick hon klart för sig att den var född i Bulgarien. 

– Jag har mĂ„tt sĂ„ jĂ€vla dĂ„ligt av det hĂ€r. Det hĂ€r Ă€r helt sjukt. Jag förstod nĂ€stan direkt nĂ€r jag kom till den dĂ€r lĂ€genheten att det hĂ€r inte var seriöst, sĂ€ger Helena. 

undefined
Flera hundÀgare som vi har pratat med misstÀnker att de har köpt smuggelvalpar av nÀtverket.

Helena köpte valpen Ă€ndĂ„, men tog den till en veterinĂ€r för undersökning. VeterinĂ€ren fattade misstanke om rabiessmitta. Helena och valpen tvingades till Ă„tta veckors karantĂ€n, annars hotade Jordbruksverket att avliva den och hon sjĂ€lv riskerade fĂ€ngelsestraff. 

Vi gĂ„r tillbaka till 2020. NĂ€r tullen upptĂ€cker de nio valparna som transporteras hoptryckta bland ölflaskor och vĂ€skor, misstĂ€nker man att de kan vara yngre Ă€n vad som uppges i pappren och kanske saknar vaccin mot den dödliga sjukdomen rabies. Men hĂ€r hĂ€nder det som gör att tullen tvingas slĂ€ppa igenom dem: NödvĂ€ndiga intyg och hundpass finns, med de pĂ„skrifter och stĂ€mplar som krĂ€vs. 

undefined
Jonas Karlsson, sakkunnig pÄ Tullverkets rÀttsavdelning, sÀger att falska veterinÀrintyg hjÀlper smugglare. PÄ bilden Àven Skatteverkets Elena Wallin, till vÀnster, och Miia Vuolama pÄ Ekobrottsmyndigheten.

– Smugglarna Ă€r smarta, de tar in hundar i Sverige, registrerar dem hos Jordbruksverket som man ska. De skaffar en veterinĂ€r som skriver ut svenskt sĂ€llskapsdjurpass. Det finns veterinĂ€rer som gör falska intyg mot betalning, sĂ€ger Jonas Karlsson. 

VĂ„r granskning av NorrköpingsnĂ€tverket har visat att de sĂ„lt bichon frisĂ©-valpar för upp till 35 000 kronor styck. I lĂ€nder som Bosnien, Bulgarien och Ungern, som vi vet att nĂ€tverket har fört in valpar frĂ„n, kostar de betydligt mindre att köpa in. 

Vi tar kontakt med nĂ„gra uppfödare i Bosnien och utger oss för att vara intresserade av att köpa valpar. Vi fĂ„r först höra att de kostar 8 000 svenska kronor och mĂ„ste vara fyra mĂ„nader för att fĂ„ resa utomlands. 

undefined
Hundsmugglingen ökar. Valpar köps utomlands och sÀljs betydligt dyrare i Sverige. HÀr frÄn tullens fynd i november 2020.

Men en uppfödare visar sig vara beredd att sĂ€lja yngre valpar. 

– Du fĂ„r bestĂ€mma hur gammal den ska vara. Om du vill ha en som Ă€r fyra veckor, eller om den ska vara Ă€ldre, sĂ€ger en kvinna som sĂ€ljer olika smĂ„hundsraser.

Priset beror pĂ„ Ă„lder: En fyra veckors valp kostar 3 000 kronor.  

undefined
Smugglingsbrott kan ge fÀngelsestraff, pÄ grund av risken för att bland annat rabies förs in i Sverige genom smuggelhundar. Bilderna Àr frÄn nÀr mÀnnen i NorrköpingsnÀtverket greps i december 2020.

I handlingar som tullen beslagtog frĂ„n Norrköpingsborna ser vi samma pris. MĂ€nnen hade betalat 300 amerikanska dollar per valp. 

NĂ€r vi frĂ„gar uppfödaren i Bosnien om dokumentation för att fĂ„ hunden genom tullen sĂ€ger hon: 

– Du kan kolla med vĂ„r veterinĂ€r, eller om du har en egen veterinĂ€r som kan ordna med dokumentationen. 

undefined
December 2020. TvĂ„ mĂ€n ur nĂ€tverket som vi har granskat stoppas i tullen med Ă„tta valpar – som senare avlivas.

Hon sĂ€ger ocksĂ„ att valpar som Ă€r en mĂ„nad bara har en vaccination vid leverans. Det innebĂ€r att de inte Ă€r fullvaccinerade mot rabies; det krĂ€ver tvĂ„ sprutor och vaccin ska inte ges till valpar yngre Ă€n tolv veckor. 

Att föra in en hund med falska papper i Sverige Ă€r ett smugglingsbrott och kan ge fĂ€ngelsestraff pĂ„ grund av risken för rabiessmitta. 

undefined
RekordmÄnga hundar stoppades i tullen under 2022, hela 552 stycken.

Jonas Karlsson sĂ€ger att tullen trĂ€ffar pĂ„ valpar som verkar betydligt yngre Ă€n vad som uppges. Det vĂ€cker frĂ„gor om vaccinationsintygens Ă€kthet. 

Är det troligt att hunden Ă€ndĂ„ har blivit rabiesvaccinerad, men vid för tidig Ă„lder, eller Ă€r den inte vaccinerad alls?  

– Den Ă€r troligen inte vaccinerad alls, sĂ€ger Jonas Karlsson.

AnmÀler misstÀnkt smitta

NÀr tullen stoppar hundar och misstÀnker rabiessmitta eller andra brott mot införselregler, görs anmÀlan till Jordbruksverket. Flera veterinÀrer sÀger till oss att de ibland misstÀnker smugglade djur, men har tystnadsplikt om uppgifter i hundens journal. För att de ska ha rÀtt att anmÀla till Jordbruksverket krÀvs stark och vÀlgrundad misstanke om rabiessmitta. Sekretesslagen tillÄter dock veterinÀrer att lÀmna uppgifter till tullen och polisen, eftersom de Àr brottsbekÀmpande myndigheter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!