Barn som arbetar med sina föräldrar

1948 öppnade Bertil Andersson cykelverkstad i en källarlokal på Gråbrödragatan. Idag drivs företaget av sonen Lasse och barnbarnet Stefan. Ett tag var det cyklar och sportartiklar som gällde, idag säljer man även en hel del trädgårdsmaskiner. Källarlokalen är utbytt till en stor butik med serviceverkstad och fokus har riktats mer mot försäljning, något som Stefans hjärta klappar lite extra för. Det är han som idag sköter inköp och annonsering, förutom att hjälpa kunder förstås.

– Det är så roligt att se någon cykla i väg glad på en ny cykel. Och det kommer in många barn som ska få större cyklar. Det är jättekul att se, säger Stefan.

Artikelbild

| Fordon. Far och son med varsitt färdmedel.

Pappa Lasse bidrog redan som tolvåring till sin far Bertils företag.

– Jag var ganska stor i kroppen tidigt och började åka moped i tolv-trettonårsåldern, trots femtonårsgränsen. Jag åkte som bud och levererade fakturor till olika företag över hela staden, säger Lasse Andersson.

Han fortsatte sedan karriären med att montera och rengöra cyklar med fotogen. Främst var det militärcyklar som gjordes i ordning. Idag har han istället mer fokus på kundkontakt.

LÄS MER FRÅN SAMMA SERIE: "Vi har stamkunder även på akuten"

Inte heller sonen Stefan var särskilt gammal när han gav sig in på samma yrkesbana. Sommarloven under högstadiet och gymnasietiden spenderades till stor del med att jobba. När han gått ut gymnasiet och gjort lumpen blev sommarjobbet till ett heltidsarbete.

Lars, vad tycker du har varit viktigt att lära Stefan?

– Att vara ärlig och tala sanning. Har man glömt att beställa en reservdel ska man inte ljuga för kunden och säga att den inte kommit än. Då är det bättre att säga som det är. Och det säger jag till våra arbetskamrater också.

– Ja, "ärlighet varar längst" säger du ofta, fyller Stefan i.

Nästa år firar företaget 70 år, hur känns det?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Man är så inne i den säsongen som är nu. Men de som bor i Linköping med omnejd kommer märka av det, kan jag säga. Vi kommer ha en del unika erbjudanden, berättar Stefan innan han kliver ut i butiken för att hjälpa en kund. Medan han är borta berättar Lasse vad som är det bästa med att arbeta med Stefan.

– Han är plikttrogen och energisk. Dessutom är han väldigt duktig på annonsering och inköp.

Att företaget funnits länge är dock inget som lägger någon press på Stefans dotter att ta över.

– Hon är åtta år så det skulle ligga långt fram i tiden. Men hon kommer nog snarare att jobba med djur, tror jag.