"Sitt med oss– vi vill stanna med er". Så heter stödmanifestationen för de sittstrejkande ungdomarna på medborgarplatsen i Stockholm. På Gyllentorget I Linköping drog manifestationen igång under lördagen.

– De började i Stockholm men vi kan fortsätta här, säger Mostafa Takdoneh, talesperson för manifestationen som anordnas av nyanlända unga i Östergötland.

Mostafa står utanför café Gyllen i ösregnet. Intill honom sitter ett 30-tal unga och vuxna på marken, flera av dem ska utvisas till Afghanistan. De försöker skydda sig mot regnet med paraplyer, presenningar, regnponchos och kartongbitar.

Artikelbild

| Utvisas. Flera av demonstranterna ska utvisas till Afghanistan, som Mostafa Takondeh.

– Det blir nog kallt. Men jag är med i scouterna så jag är van, säger Natalie Söderpil Jakouby.

Natalie är vän med Mostafa och på plats för att visa sitt stöd.

– Jag tycker det är hemskt att utvisa människor till ett land där det sker terrordåd minst en gång i veckan, säger hon.

Från klockan 15 på lördagen till klockan 15 på söndagen ska manifestationen pågå. Deltagarna är från olika delar av Östergötland och flera har åkt från Norrköping och Åtvidaberg.

Artikelbild

| Farligt. Ali Rostani till vänster och Adam Nasari som håller i det prickiga paraplyet menar båda att Afganistan är ett farligt land.

– Det spelar ingen roll om det regnar, vi sitter här. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Ali Rostani som ska stanna hela natten.

Målet med manifestationen är att stötta demonstrationen i Stockholm, och i förlängningen att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Artikelbild

| Regn. Demonstranterna skyddar sig mot regnet med paraplyer, regnponchos och presseningar.

– Vi ska visa våra åsikter. Afghanistan är inte ett säkert land. Ungdomar som kommer hit har ingenting att åka tillbaka till. Vi ska kämpa, säger Mostafa Takondeh.

Manifestationen i Stockholm startade på Mynttorget och fick sedan flyttas till Medborgarplatsen. Demonstranterna vill att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska komma och lyssna på dem, och stoppa utvisningarna. Men Ribbenvik har inte kommit till demonstrationen och menar att han inte kan tillgodose önskemålen då det finns platser som är säkra i Afghanistan.

Artikelbild

| Stöd. Natalie Söderpil Jakouby är på plats för att visa sitt stöd.

–Jag vet inte varför migrationsverket tror att Afghanistan är ett säkert land. Vi kan se att människor dödas där varje dag. Vanliga människor, inte soldater med vapen, säger Mostafa Takdoneh.

På Gyllentorget sitter Adam Nasari under ett paraply. Han har väntat i månader på ett beslut från migrationsverket.

Artikelbild

| Mål. Målet är att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

– Jag vet inte hur det blir, det känns dåligt. Afghanistan är ett farligt och läskigt land, jag har aldrig varit där, jag bodde i Iran, säger han.

Fler och fler sätter sig med demonstranterna. Andra köper presseningar och paraplyer, eller erbjuder sig att vara nattvakter.

– Vi flyttade från krig för att få leva här. Jag hoppas att vi kan stoppa utvisningarna, säger Ali Rostani.