Jobben kan tredubblas– när Mjärdevi ska växa

Över 7 000 personer jobbar i Mjärdevi. Om alla byggplaner blir verklighet kan det bli tre gånger så många i framtiden. Forskarbostäder och kommersiella lokaler planeras också.

Planeringen av Mjärdevi gjordes under mottot "hus i park", men resultatet blev i rätt stor utsträckning "hus i parkering". Nu vill de stora fastighetsägarna i området bygga på många av bilparkeringarna.

Planeringen av Mjärdevi gjordes under mottot "hus i park", men resultatet blev i rätt stor utsträckning "hus i parkering". Nu vill de stora fastighetsägarna i området bygga på många av bilparkeringarna.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-02-18 05:00

Det fanns en tid när byggkranar var det första man såg när man närmade sig Mjärdevi. Byggena avlöste varandra och Mjärdevi Science Park växte så det knakade.

På senare år har nybyggena i den 40-årsjubilerande företagsparken varit få. Men det kan vara lugnet före stormen. Det smids nämligen planer på en enorm utbyggnad av Mjärdevi, från dagens 200 000 kvadratmeter golvyta till över 600 000.

Lena Miranda, vd för Linköping Science Park med kontor i Mjärdevi Center, vågar inte ta ut något i förskott.

– Jag har haft förhoppningar om en tillväxt i lokaler sedan jag tillträdde för tio år sedan, men det har inte byggts så mycket som jag hoppats. Men jag vet att det nu finns intresse på flera håll av att expandera, säger hon.

undefined
En samverkansarena för akademi, näringsliv och samhälle. Så beskriver Lena Miranda idén om en science park som växte fram för 40 år sedan i Mjärdevi.

En detaljplan är redan klubbad. Den rör fältet mellan Mjärdevi och Lambohovsleden. Där är kommunen som bäst i färd med att förbereda för kommande byggen, bland annat genom att förlänga Diskettgatan. Det arbetet ska vara klart i slutet av året – sedan kan tomter säljas till företag som vill bygga.

Inne i det befintliga Mjärdevi har sex fastighetsägare – Castellum, Corem, Sankt Kors, Mannersons, Link Propco och Sectra – gått samman och ansökt om att få bygga, framför allt på områdets stora parkeringsytor. Här pågår fortfarande förberedande utredningar och själva detaljplanearbetet väntas börja i höst. Byggstart kan det bli som allra tidigast i början av 2026.

undefined
Så här vill fastighetsägarna förtäta i Mjärdevi. De ljusare byggnaderna i respektive färg är befintliga byggnader, de mörkare sådana som planeras på sikt.

Från kommunens sida välkomnar man fastighetsägarnas initiativ.

– Det är precis sådant här vi vill se. Att fastighetsägare går samman och vill nyttja sin verksamhetsmark på ett bättre sätt, säger exploateringsstrateg Anders Rödin.

Kommunen planerar att ersätta parkeringarna som bebyggs med p-hus. En knäckfråga är vem som ska ha dem på sin mark.

– Det räcker inte med ett p-hus, utan det kommer att behövas flera. Men vi håller på och tittar på det och jag tror att vi löser det. En annan fråga som vi utreder nu är om vi ska göra en stor detaljplan eller flera mindre, säger exploateringsingenjör Magnus Jonsberg.

undefined
Anders Rödin, Sally Rizk och Magnus Jonsberg på kommunens mark- och exploateringsenhet planerar för en kommande utbyggnad av Mjärdevi.

Hur många som arbetar i Mjärdevi är det ingen som riktigt vet. Den senaste sammanräkningen gjordes 2019 och då landade det på ungefär 7 000 anställda i 400 företag.

– Med stor sannolikhet har antalet anställda ökat sedan dess. I Linköping som helhet har techbranschen vuxit med mer än 2 000 personer under den tiden, till över 13 000 anställda, berättar Lena Miranda.

2020 bytte Mjärdevi Science Park namn till Linköping Science Park. Det kommunala bolaget som Lena Miranda basar över har inte längre som uppgift att bara verka i just området Mjärdevi. Uppdraget är i stället att – i samarbete med universitetet, kommunen och näringslivet – främja utveckling i hela Linköping och i regionen.

– Vi har ju fler utvecklingsmiljöer, som Vreta Kluster, Ebbepark, Cavok och Cleantech Park, säger Lena Miranda.

Men låt oss fokusera på Mjärdevi, eftersom företagsparken där fyller 40 i år. Det var en majdag 1984 som Olof Palme förrättade invigningen och i september samma år som de första företagen flyttade in.

De nya detaljplanerna innehåller inte bara företagslokaler utan öppnar även för inslag av boende. Det blir förmodligen inte permanentbostäder utan snarare forskarbostäder och gästbostäder för personer som ska jobba i området en period.

Om byggplanerna blir verklighet kan det också bli mer service, som restauranger, kaféer, butiker och hårfrisörer. 

– Det skulle ge området mer liv efter klockan fyra på eftermiddagen, något vi inte riktigt lyckats åstadkomma hittills. Mjärdevi behöver mer av stadens kvaliteter, säger Lena Miranda. 

Emil Colldin, chef för kommersiell förvaltning hos Castellum, är en av dem som arbetar för att Mjärdevi ska växa och utvecklas.

– Mjärdevi är och kommer att förbli det självklara valet för innovativa företag i tech-branschen. Behovet av fler lokaler till expansiva företag är stort och vi kommer att tillgodose efterfrågan på sikt, säger Colldin. 

undefined
"Mjärdevi behöver mer av stadens kvaliteter", säger Lena Miranda som hoppas att planerna på att bygga ut Mjärdevi blir verklighet.

Lena Miranda berättar att ett par företag fått söka sig till andra områden i Linköping när det inte funnits passande lediga lokaler att erbjuda i Mjärdevi.

– I dagsläget är det svårt att ta emot större etableringar om man inte bygger nytt. Företag som kräver riktigt stora ytor kan vara svårt att ta emot även i framtiden. Men för kunskapsintensiva företag som vill åt just forskning, utbildning och ett väldigt internationellt näringsliv – då är Linköping the place to be.

undefined
Mjärdevi Science park invigdes för 40 år sedan, då under namnet Forskningsbyn Mjärdevi.
Centrumbyggnaden dominerar skylinen i Mjärdevi.
Centrumbyggnaden dominerar skylinen i Mjärdevi.
Mjärdevi

Namnet Mjärdevi tros komma av att det varit en offerplats för guden Njord/Njärd. Arkeologiska undersökningar visar att området sannolikt varit bebott och brukats mer eller mindre kontinuerligt sedan bronsåldern. I skriftliga källor förekommer namnet Mjärdevi sedan 1300-talet.

Storskifteskartan från 1775 visar en relativt stor by. Kvar finns Mjärdevi Krongård, samt Västergården som flyttats österut till andra sidan Universitetsvägen.

Karta: Mjärdevi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!