Hur påverkas vi när kommunen tar över Sportcenter?

Vi är flera som är bekymrade över vad som kommer att hända med Sportcenter i Linköping, skriver en tennisspelare.

Linköpings kommun tar över driften av Sportcenter från 1 maj. Vad innebär det för oss som inte är medlemmar i någon förening, frågar sig en Linköpingsbo.

Linköpings kommun tar över driften av Sportcenter från 1 maj. Vad innebär det för oss som inte är medlemmar i någon förening, frågar sig en Linköpingsbo.

Foto: Peter Calén

Insändare2024-01-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några av oss spelar tennis varje vecka på abonnerade tider och man har också kunnat boka tider samma dag på nätet utan krångel. 

Vi undrar, vem kommer nu att driva bokning av banor, shoppen etcetera? Sportcenter har varit en trevlig och välskött anläggning.

Vi vill gärna veta vad kommunen har för planer när det gäller att driva denna verksamhet. Vi är inte medlemmar i någon förening eller klubb. Hur kommer vi att påverkas av att kommunen tar över tennisbanorna?

"HR"

Svar från Linköpings kommun:

Sportcenter är en jättefin, välskött anläggning och vi som kommun är glada att ta över driften av Sportcenter från 1 maj 2024. Jag förstår att det finns frågor hos de som i dag har abonnemang, men även av er som bokar direkt. 

För de med abonnemang löper allt på som vanligt fram till sommaren 2024. Från augusti flyttar flera racketföreningar sin träningsverksamhet, framför allt för barn och unga, till Sportcenter. I kommunägda idrottsanläggningar gäller fördelningsprinciper som beslutas av kultur- och fritidsnämnden. Av riktlinjerna framgår bland annat att föreningar ska prioriteras före privatpersoner och andra organisationer. Det är för tidigt att säga något om hur abonnenter eventuellt påverkas. Det kommer även fortsättningsvis vara möjligt för privatpersoner att teckna sig för tider en säsong i taget. Detta kan ske på de tider som inte fördelas till föreningar.

I dagsläget kan vi inte svara på hur det kommer bli med bokningsbara tider för privatpersoner, det får diskussionerna vi har med föreningarna utvisa. Ser vi att det finns tider över kommer dessa att erbjudas till privatpersoner och en lösning på hur man bokar kommer att tas fram. Vi diskuterar även med föreningslivet om de har intresse att driva exempelvis shoppen eller ett fik. 

Kommunens förhoppning är att Sportcenter även i framtiden ska fyllas av aktivitet där unga och äldre ges möjlighet att spela tennis, badminton, bordtennis, squash, pickleball och padel.

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef Linköpings kommun