För att komma fram till lägenheten får man sicksacka mellan grävmaskiner och lastbilar. Arbetet med Vallastaden pågår för fullt. Och det är inte bara utvändigt som husen ska bli klara. Många temautställningar kommer att arrangeras och 70 utställningshem måste stå klara innan 2 september. Då drar nämligen bo- och samhällsexpot igång, för att fortsätta till 24 september. I en av lägenheterna där det jobbas febrilt träffar vi Stefan "Trendstefan" Nilsson. Av byggherren Peab har han bjudits in som kreatör i lägenheten där en fiktiv regnbågsfamilj ska bo. Familjen består av två män och deras sjuåriga dotter. På besök kommer ofta barnets biologiska mamma, som är en god vän till paret.

– Ett hbtq-hem har inga andra behov än andra hem. Istället ligger fokus på att sända ut olika signaler, säger Stefan Nilsson.

De signaler han vill skicka ut är att alla får vara vad de vill.

Artikelbild

| På gång. Om mindre än en månad startar hemutställningen. Då ska möblerna var färdigmonterade. Och golvet ska ha fått en heltäckningsmatta.

– Tittar du dig omkring ser du att tapeterna är jättesnygga. Dessutom är det superhjältar på dem. Superhjältar som utför vardagssysslor. För vi är alla hjältar.

Golvet i lägenheten kommer att bestå av mattor i olika mönster och flickan i familjen kommer att kunna hänga sin jacka på olika krokar beroende på hur hon mår. De fem krokarna, formade som ansikten, representerar nämligen olika känslor. Dessutom kommer det finnas en garderob "att komma ut ur" i lägenheten.

– Mest är det en rolig grej. Men det är också så att många måste komma ut hela tiden. Och det behöver inte bara handla om sexualitet, säger Stefan Nilsson.

En trend som "Trendstefan" tycker sig skönja bland utställningshemmen i Vallastaden är en sorts motrörelse. Ett kliv i motsatt riktning från "mäklarinredning", där allt ska vara ljust, fräscht och öppet. Istället vill flera av kreatörerna, och särskilt Stefan Nilsson själv, fokusera på färg. I hbtq-hemmet följer allt en strikt färgskala.

Artikelbild

| Husesyn. "I Sverige har vi en tradition av hemutställningar", säger Stefan Nilsson och jämför den i Vallastaden med H55 i Helsingborg och Stockholmsutställningen 1930.

– Jag är väldigt noga med det i min kontakt med företag jag samarbetar med. Om något inte går att göra i rätt färg så blir det inget alls.

Färgerna är viktiga i lägenheten och på hemmets uteplats . Där anläggs just nu en "regnbågsrabatt". Och även där har samarbetspartnern fått vissa riktlinjer att följa.

Artikelbild

| Mående. Genom att hänga jackan under maskerna i hallen kan familjens dotter visa vilket humör hon är på.

– Där måste det få växa ogräs. Ogräs är också vackert.